DRØMMETYDNING PÅ SYMBOLTOLK.DK
m

DRØMMEBREVKASSEN

FOREDRAG OM DRØMME

KONFLIKTLØSNING

PSYKOLOGILÆRERSERVICE

ANDRE FOREDRAG

FORTÆLLESIDERNE

TEOLOGISK TANKEVIRKSOMHED

PILGRIMSSIDEN


Drømmetydningens regel
nr. 1
Lidt teori: Indhold og forhold i drømme.
Artikel af Peter Værum om eventyr og drømme - ridser i facaden.

Mere om drømme

Et forsøg på at genmmentænke drømmenes fænomen


FAQ: Er drømme ikke bare noget kemi inden i min egen hjerne ? - Jo da, og

Når man ikke kan huske sine drømme


Jeg'et skal "dø". Jeg'et på spiontogt i Selvet.

 


 

Hej, Peter

Jeg har haft en drøm to dage i træk, der har indgået lidt "farlige" dyr, som har villet mig noget ondt. Jeg kan simpelthen ikke finde ud af, hvad disse drømme må betyde.

Ren fakta: Jeg og min kæreste har gået fra hinanden et par gange, og nu hvor vi er sammen igen, føler jeg, at det stadig er forkert. Det gør han ikke, og det giver mig dårlig samvittighed. Jeg er kun sammen med ham i dag, fordi han giver mig den tryghed, jeg har brug for. Jeg tænker meget på dette, men involverer ikke rigtig mine veninder eller familie.

Drøm 1: Jeg går på en uforudsigelig lang sti i midten af den grønneste mark. Stien er indhegnet i et elektriskhegn, og på den står en lang række geder med 3-5 meters afstand fra hver ged. Jeg skal hele stien igennem, op til toppen af bakken, og hver gang jeg går forbi en ged, kigger den vredt på mig, og bider lidt efter mig.

 
Drøm 2: Jeg er alene hjemme i vores store hus, og pludselig træder et stort rovdyr ind i huset. (Måske en stor hund eller ulv). Jeg kan mærke, at den vil noget ondt, og jeg løber derfor ovenpå, låser døren, og gemmer mig under dynen. Flere og flere ulve kommer ind i huset under drømmen, og jeg bliver mere og mere bange efterhånden. Jeg hører dem knurre og kradse på døren, som om de vil ind til mig. Jeg ringer til 112, og en dame kommer og fjerner dem fra mit hus.

  Carla, 16 år

 

SVAR:

 

Dyr i drømme vedrører traditionelt vores drifter. Vi er jo højerestående pattedyr, og det vi har tilfælles med andre dyr, iær pattedyr, er drifter såsom:

overlevelse,

sex,

aggression,

flokmentalitet (vi hyler med de ulve, vi er i blandt, og vi er panisk rædselsslagne for at blive smidt ud af flokken), moderinstinkt,

 redebyggerinstinkt og

"det biologiske ur", der tikker.

Megen af vores adfærd er driftstyret, mere end vi tit gør os klart.

Men der er også alle de driftsregulerende faktorer, især hvad Freud kaldte overjeg'et. Vores samvittighed, vores pligtfølelse, og ikke mindst tabuer, og angst for straf osv. Tænk på det elektriske hegn i din drøm.

Så i din adfærd i dit vågne liv er der en masse ubevidste impulser, jeg gætter på at det er sex. Du er lyst, du er en kvinde, hvopr meget du vil gøre ved det (eller har gjord ved det), ved du bedst selv. Mern der er også højspænding. Der er forbudte områder (forbuddene udsteder du selv...) og der er risiko for at dumme sig

 

Alt hvad der her er sagt om sex, om naturlige lyster, kunne også siges om aggression. Ubevidst vrede.

Nu kan man sige, at geder er forholdsvis ufarlige dyr. Tamme. Rolige (som regel).

Men det, som dine drifter gør ved dig, er altså lidt ubehageligt / måske oven i købet skadeligt: Dine indre geder bider efter dig.

Og hvis vi sammenligner med dyrene i din anden drøm - så er rovdyr og ulve jo anderledes  ..bidske.

Jeg kan godt forstå, du er tilbøjelig til at "løbe ovenpå" - altså flygte fra at mærke følelserne, lysterne og angsten i maven og styre med hovedet, tankerne, moralen, fornuften.

 

Måske er det en fornuftig løsning på din indre konflikt: At bede om hjælp. At "ringe til 112". Men du må gøre dig klart, at den voksne kvinde, der kan hjælpe dig - er dig selv, i en mere voksen udgave.


Venligst

Peter Værum