DRØMMETYDNING PÅ SYMBOLTOLK.DK
m

DRØMMEBREVKASSEN

FOREDRAG OM DRØMME

KONFLIKTLØSNING

PSYKOLOGILÆRERSERVICE

ANDRE FOREDRAG

FORTÆLLESIDERNE

TEOLOGISK TANKEVIRKSOMHED

PILGRIMSSIDEN


Drømmetydningens regel
nr. 1
Lidt teori: Indhold og forhold i drømme.
Artikel af Peter Værum om eventyr og drømme - ridser i facaden.

Mere om drømme

Et forsøg på at genmmentænke drømmenes fænomen


FAQ: Er drømme ikke bare noget kemi inden i min egen hjerne ? - Jo da, og

Når man ikke kan huske sine drømme


Satan. Bagsiden af, at vi er så gode...

 
Hej Peter... Nu har jeg gået længe og tænkt og søgt rundt omkring på nettet omkring mine drømme/mareridt, men kan ikke finde noget omkring præcis det jeg drømmer.

Jeg drømmer at jeg sidder sammen med min søn, min mand og hans far (måske også min svoger) og satan har besat mig, og også min søn (han er 9mdr gammel) min svigerfar skal bruge koranen (de er muslimer, jeg er kristen) før de kan få satan ud af min søn, og det lykkedes heldigvis(det er som om satan bliver suget ud af min søns mund, men han er bare røg), så kommer vi til min tur men jeg er så bange i drømmen at jeg ikke vil have han skal prøve, tror jeg er bange for hvad han kommer til at se indeni mig, måske er jeg ond og fortjener ikke at satan forlader mig. I drømmen skal det siges at min mand har forladt mig og ikke vil tilbage til mig & kigger med et hånligt smil på mig når jeg ber ham om at komme tilbage til mig.

Jeg har også drømt om satan og Gud før. Det starter med at jeg ligger i en enmands seng, og min far og bror ligger i hver sin enmandsseng ligesom i en trekant i et mørkt rum; men der er lys hvor vi er, og hvis vi bevæger os det mindste kommer satan og tager os, jeg er så bange og vil bare hen til min bror og far; men jeg vil ikke distrahere dem så satan tager dem.
Og pludselig ligger jeg i min egen seng i min natkjole og bliver løftet op i luften liggende i et stort lys som kommer fra vinduet, jeg føler det er Gud som kommer og velsigner mig.. Og da jeg vågner op føler jeg sådan en dejlig fred inde i mig selv. Håber meget du kan hjælpe mig med måske at tyde de her drømme som er dem som vender tilbage.
Det skal lige siges at jeg er meget bevidst omkring der er en Gud og jeg prøver at være et godt menneske og følge de 10bud osv. Jeg snakker meget religion med min mand som er muslim og jeg tror at både jødedommen, kristendommen og islam er det samme men med forskellige profeter. Jeg tror også at islam er den "nyeste" udgave hvor jødedommen var den første. Og i det jeg tror på det, så ved jeg ikke om jeg er rigtig kristen, for det er jo noget fra islam og ikke kristendommen..
Mvh Lene (25år)
 
 

SVAR:
Vi drømmer jo om det, der ligger uden for vores bevidste jegs område. Drømmen udspringer af vores psyke, den er så at sige udsprunget af vores biologi.
Og "drømme-selvet" er garanteret ligeglad om du er muslim eller kristen eller god kristen (hvad er det i øvrigt ??)  eller mindre god.
Drømmene tilstræber størst mulig psykisk sundhed og balance - og når jeg tolker drømme, går jeg ud fra Jung's teorier (til dels også Freud)  d.v.s. en psykologisk tolkning, der betragter de billeder, der dukker op i drømme, som
symboler - symboler på noget inde i dig.
Satan, djævelen, er et kraftigt symbol. Kendt fra mange menneskers drømme. Og hverken jeg eller så mange andre drømmetydere er i tvivl om, hvad Satan er symbol på. Nemlig hvad Jung kalder Skyggen. Din personligheds bagside, den mørke, fortrængte side af dit jeg.
Jeg forstår, du lever i et miljø, hvor der lægger meget vægt på halal og haram, for nu at bruge de arabiske udtryk. Visse former for islam, og visse former for kristendom, har det til fælles, at de er meget moralske, mange kristne mennesker tænker meget i synd og renhed.... . og vi er jo nogle, der lægger vægt på at være gode kristne (hhv. muslimer) - eller i det hele taget pæne samfundsborgere, pæne mennesker. Al respekt for det. Men det betyder, at alt det, der er mindre pænt, alt det forbudte, bliver fortrængt. Det ryger om på bagsiden så-at-sige. Jeg har skrevet udførligt om disse ting i min første bog FRØER OG FARISÆERE.
  Alle mennesker har en skygge; og hvis vi forstår, hvordan skyggen fungerer, forstår vi, hvor vigtigt det er at man ikke er fordømmende over for sig selv. At leve i et moralsk, fordømmende og dømmesygt miljø er det rene gift, for sjælen.
Kys frøen, så forandrer den sig.
   Typisk nok bliver det sagt i drømmen, at dit lille barn i al sin uskyldighed, ikke har så meget fortrængt. Det er kun røg.
Anderledes med dig... som sagt er der meget fortrængt stof - følelser, vrede, "forbudte" tanker - i dig, der i øjeblikket ligger og huserer i det ubevidste. Du må se at få tilgivet dig selv. Ikke kigge hånligt på dig selv, ikke se ned på dig selv - kys frøen ! Så forvandler den sig. - - I den anden drøm er tilgivelsens varme, altgennemtrængende, forvandlende kraft jo symboliseret på smukkeste vis ved Gud, der velsigner dig. Til lykke.
Jeg håber, du forstår noget af denne dynamik, som Jung skildrer så forbilledeligt i sit forfatterskab.
Og jeg håber, vi er enige om, at drømmen skal forstås psykologisk og symbolsk. Altså ikke metafysisk.
Hvis man tror, at der er noget "derude" og at drømmen bringer bud om mærkelige åndelige kræfter "udefra", så går man helt ud af et vildspor. Hvis ikke vi er enige om det, vil du ikke kunne få noget ud af min indsats som drømmetyder.
    Under alle omstændigheder: Held og lykke !

Venligst Peter Værum.