DRØMMETYDNING PÅ SYMBOLTOLK.DK
m

DRØMMEBREVKASSEN

FOREDRAG OM DRØMME

KONFLIKTLØSNING

PSYKOLOGILÆRERSERVICE

ANDRE FOREDRAG

FORTÆLLESIDERNE

TEOLOGISK TANKEVIRKSOMHED

PILGRIMSSIDEN


Drømmetydningens regel
nr. 1
Lidt teori: Indhold og forhold i drømme.
Artikel af Peter Værum om eventyr og drømme - ridser i facaden.

Mere om drømme

Et forsøg på at genmmentænke drømmenes fænomen


FAQ: Er drømme ikke bare noget kemi inden i min egen hjerne ? - Jo da, og

Når man ikke kan huske sine drømme


Genvej ud i den mørke skov ?

 


Hej Peter!
Vil du hjælpe mig med at tyde denne drøm?
Foreslår min veninde at ta en smutvej jeg kender. Hun påstår, at den kender hun også.
Da vi kommer til en skov, genkender vi intet. Skoven fremstår brun som i et gammelt foto. Træerne er enorme, ens, ranke og rækker op i himlen. På samme tid smukt, skræmmende og angstfyldt.
Min veninde og jeg "kører" gennem skoven i vildt tempo som på bølgende luftpuder.
Drømmen slutter.

Har mange gange drømt ikke at kunne finde vej og at mit  barndomshjem brænder. Jeg drømmer i farver.

Håber at høre fra dig.

SVAR:

Det er én af de drømme, jeg virkelig er i tvivl om. Så med alle forbehold:

At begive sig ud i den dunkle skov er at med sin bevidsthed prøve at udforske, hvad der foregår i det ubevidste. Det er naturligvis en farefuld og skræmmende proces - for hvad har man ikke fortrængt ??
Veninden er din skygge - den ukendte/uudnyttede/fortrængte side af din personlighed. Derom er der ikke så meget tvivl. Man kan få meget hjælp ved at lære sin skygge at kende - og acceptere den.

Men hvad betyder det, at træerne strækker sig mod himlen ? Er det tegn på en søgen mod højere mål, religiøsitet eller-hvad-ved-jeg ?
Jeg sætter det lidt i forbindelse med det mærkelige, at rejsen ind i det ukendte = underbevidstheden i drømmen siges at være en smutvej, en genvej. Det plejer det ikke at være; individuationsprocessen er lang og tit besværlig, og kræver mod og beslutsomhed og en ansvarlighed overfor de indre processer, som ikke er gængs blandt almindelige danskere i vor tid. Så det er bemærkelsesværdigt, at for dig er det en smutvej. Set fra SELVETs synspunkt.

Jeg gætter på, at en nærmere samtale om din skæbne, din hidtidige skæbne, ville belyse spørgsmålet.
Når du i andre drømme har en nesked om, at dit barndomshjem står i flammer, så tyder det på at du skal revurdere synes på din fortid, hvad du bærer med dig fra far og mor - og der er nok megen energi, mange emotioner i den proces. Ild er et mangelydigt symbol, men det indbefatter også vrede og ambition (det "vi brænder for") - men mest er det (i sammenhænge som her) et tranformations-symbol.

Alt i alt - med alle forbeholdene - tager jeg din drøm som en positiv opfordring til at varetage sjælens behov og gå ind i en selvransagningsproces - når du begynder at spørge til, hvad der foregår i dit eget ubevidste, vil det "køre i olie" for dig; du vil føle det som kørte du på bølgende luftpuder.

(Husk drømmeregel nr. 1: Alle optrædende, alle ingredienser, i din drøm er sider af dig selv. Hvad skulle det ellers være ?! )

Held og lykke på køreturen !

Venlig hilsen
Peter Værum