DRØMMETYDNING PÅ SYMBOLTOLK.DK
m

DRØMMEBREVKASSEN

FOREDRAG OM DRØMME

KONFLIKTLØSNING

PSYKOLOGILÆRERSERVICE

ANDRE FOREDRAG

FORTÆLLESIDERNE

TEOLOGISK TANKEVIRKSOMHED

PILGRIMSSIDEN


Drømmetydningens regel
nr. 1
Lidt teori: Indhold og forhold i drømme.
Artikel af Peter Værum om eventyr og drømme - ridser i facaden.

Mere om drømme

Et forsøg på at genmmentænke drømmenes fænomen


FAQ: Er drømme ikke bare noget kemi inden i min egen hjerne ? - Jo da, og

Når man ikke kan huske sine drømme


Set oppe fra altanen. Et 3-årigt barn falder ned. Begravelse.

 

Hej Peter

Jeg er en 17-årig pige fra Aalborg, som bor i plejefamilie på 5. år. Mine to ældste søskende bor også i plejefamilie  et andet sted og de to sidste bor hos min mor. På grund af det, så gør jeg alt for at kunne besøge dem - hvis det nu var noget du kunne bruge til noget.

Her forleden drømte jeg, at jeg stod ude på en altan, nok 5-8 m oppe og havde en hyggelig snak med min mor. Jeg kunne se, at min søsters nye kæreste var nede ved indgangen af blokken for at ryge en smøg. Længere hende i samme højde som os, kunne jeg se min stedfar vaske op og pludselig hører jeg min lillebror på tre år, som gerne vil se os, så min stedfar tager ham op til vinduet og giver ham lov. Så tager han ham længere ud og jeg tænker ikke rigtigt over det, for han ser så sød ud og så vil min stedfar vise et trick. Han slipper og min lillebror falder ned mod min svoger, som er klar til at gribe ham - men uden held. Han "ødelægger" ligesom et æg og jeg går i panik. Jeg prøver at forklare min mor hvad der er sket og hun starter først med at grine og derefter græde - så skifter det pludselig om til hans begravelse og jeg vågner.

Jeg har skam orienteret mig på din hjemmeside og drømmeregel nummer 1 gør mig rolig, men har stadig svært ved at tolke drømmen.

Tanja.

SVAR:

Det var også det første, jeg tænkte på, da jeg læste din mail og tænkte over drømmen: Skal den tolkes ud fra drømmeregel nr. 1 - eller ?
Drømmekan tit tolkes (ud fra drømmeregel nr. 1) ud fra kroppen og dens funktioner (benene (jordforbindelse), "hara"- bag navlen (lyst og centrering), solar plexus (emotioner, ambitioner, vrede), hjerte (hjertefølelser, medfølelse, kærlighed, sorg), hals (udtryk), arme og hænder (handling ud i verden, (ben og fødder (hvor bevæger du dig hen) osv.
I din drøm er der meget, der foregår oppe (hovedet: det mentale, dine forestillinger og tanker, vurderinger, forventninger osv. om verden og dine relationer) - - du ser ned; barnet falder ned - - og generelt kan det siges, at det ikke er særlig psykisk sundt at være oppe i vores hovede, sådan som vi jo næsten alle i vores kultur er det. I mindfullness-træning siger vi gang på gang til hinanden: "det er kun tanker" - vi skal passe på med at forveksle vore idéer og domme/vurderinger/meninger om vores omgivelser med virkeligheden.

Og i din situation - hvordan den så ellers er, den er vist ikke for nem ?? - - er der et lille barn på spil. Der er fare for at miste det barn, noget lille, nyt og sart, barn-ligt, spirende, repræsenteret ved din lillebror. Og det er selvfølgelig et meget uhyggeligt drømmebillede at møde.

Får du megen hjælp hos din svoger ? Er han sådan én, der kan grive et barn i faldet ??
Selv om det mislykkes i dette tilfælde, ville jeg være meget opmærksom på, at han er i dit liv. Måske kan vi - forsøgsvis og tøvende - også gå lidt ud over drømmeregel nr. 1. Erfaringsmæssigt er det sådan, at med nære relationer, slægtninge, kærester osv. er det ikke altid sider af os selv, vi drømmer om. Men det kan være sider/egenskaber/handlemåder hos de andre, som vi overser eller mistolker, hvor drømmen ligesom vil gøre dit jeg opmærksom på noget, du har overset.

Du virker som én, der er meget opmærksom og villig til at hjælpe, i en familie, hvor det ikke altid er så nemt. - Så hvad skal du stille op med en drøm, som du har haft ?? Jeg kan nok ikke sige andet end at du skal være opmærksom - alt det du kan - på hvad der forgår omkring dig dine familiemedlemmer. Og du skal være opmærksom på dine relationer til dem: der er ét eller andet, der skal ændres, når du drømmer sådan.
Og du skal være opmærksom på forholdet mellem dit hovede og din krop. At det ikke bare er tanker, forestillinger, frygt og bekymringer, der dirigerer dit liv; men mærk også benene, maven, jordforbindelsen, følelserne i maven, dine egne grænser, dine egne behov, som du ved gud har ret til at forfølge.

Vi kommer ikke uden om, at det er en meget ubehagelig drøm - og hvis vi kigger efter de "løsningsforslag" og udveje, som der tit i drømmeme hen i mod slutningen gøres opmærksom på, så mangler de i denne drøm. Forhåbentlig er der noget i andre af dine drømme.
Så det er en ubehagelig drøm, og jeg har været meget i tvivl om tolkningen.

Så husk at det jeg skriver, er behæftet med stor usikkerhed.

Og giv mig - og DRØMMEBREVKASSENS læsere - meget gerne en tilbagemelding, så vil jeg gerne kommentere yderligere.

Venlig hilsen
Peter Værum