DRØMMETYDNING PÅ SYMBOLTOLK.DK
m

DRØMMEBREVKASSEN

FOREDRAG OM DRØMME

KONFLIKTLØSNING

PSYKOLOGILÆRERSERVICE

ANDRE FOREDRAG

FORTÆLLESIDERNE

TEOLOGISK TANKEVIRKSOMHED

PILGRIMSSIDEN


Drømmetydningens regel
nr. 1
Lidt teori: Indhold og forhold i drømme.
Artikel af Peter Værum om eventyr og drømme - ridser i facaden.

Mere om drømme

Et forsøg på at genmmentænke drømmenes fænomen


FAQ: Er drømme ikke bare noget kemi inden i min egen hjerne ? - Jo da, og

Når man ikke kan huske sine drømme


Katte. Lidt om drifter..

 


Jeg har haft den samme drøm med små ændringer mange gange nu. Jeg og min søster har to katte i det virkelige liv. Min drøm går ud på at der pludselig er 20 katte i Min fars lejlighed (min mor og far bor ikke sammen...). De ligner vores egne på en prik. Der er ingen forklaring på hvor kattene kommer fra, men det virker meget naturligt at de er kommet. Det ubehaglige er så, at jeg ikke kan kende foreskel på vores egne katte og de andre.

Min søster drømmer mærkeligt nok lignede kattedrømme. Men hun glemmer som regel sine katte, og derfor sulter sulter de ihjel, fordi der er for mange dyr at skelne mellem.
Jeg drømmer derimod, at jeg får det ubehageligt. Jeg føler det er en masse små rotter, og jeg bliver bange og får lyst til at kaste dem ud af vinduet. Jeg synes de er klamme, og jeg bliver meget bange for at røre ved dem. Det er en meget ubehagelig drøm for os begge, og vi vil gerne vide hvad den betyder.

Den forvirrede pige .

SVAR:

Det korte svar er: Katte er dyr. Og drømmene peger ind på det sted i dig og din søster, hvor I er dyr (ved siden af så meget andet...). En væsentlig del af menneskets biologi er styret af drifter.
   De fleste tænker, når vi snakker om drifter, om sexual-driften og aggression.
Og i drømme tyder meget på, at katte er de bedste symbol er sex. Og I jeres alder (du er 15) er det jo et delikat emne.
Og sikkert også aktuelt.
Men jeg gør lige opmærksom på, at vores adfærd er styret af mange drifter:  Redebyggerinstrinktet - du vil mærke det, når det biologiske ur begynder at at tikke...) - gruppepresset (vi hyler med de ulve, vi er i blandt: Angsten for at blive smidt ud af flokken...) - overlevelsesviljen (hvis du nogensinde har været ved at drukne...) - og flugtmekanismerne (som jo er to: At flygte eller forsvare sig, herunder gå til modangreb, at vise tænder...).

Nu er jeg en ældre mand - - men jeg husker pinligt godt fra min egen pubertet, hvor overvældende, uoveskueligt, og farligt det var at være i sine drifters vold; man tror, at man selv er unormal - din drøm gør dig opmærksom på, at de mange katte (flere end du er bevidst om) er noget helt naturligt. Du synes, de er klamme. Drømmen ved bedre; det er et fællesmenneskeligt vilkår.

  Hvis vi - undtagelsesvist - inddrager din søsters drømme - så ser vi noget interessant psykologisk:
To forskellige strategier, som man kan anvende, når der er noget farligt på færde:
1) man kan fortrænge: -   kattene bliver gemt og glemt: så sulter de ihjel.
2) din drøm peger på, at du anvender en anden strategi. Psykologer taler om introversion. Du vender problemet indad. Du føler ubehag og bliver bange for at røre ved dem, så det på en måde bliver din "skyld".

Drømmene gør opmærksom på, at begge strategi er ubehagelige. Både fortrængning og introversion har sin pris.
  Drømmene tilstræber altid den størst mulige sundhed og klarhed. Drømmene ved altid, hvad der er bedst for den enkelte personlighed i den aktuelle situation.

Jeg gætter på, at det bedste råd,  jeres alder taget i betragtning, er: Lad de katte leve.

Giv mig - og DRØMMEBREVKASSENS læsere - meget gerne en tilbagemelding - det var met interessante drømme - og måske tager jeg helt fejl....

Venlig hilsen
Peter Værum