m

DRØMMEBREVKASSEN

FOREDRAG OM DRØMME

ANDRE FOREDRAG

FORTÆLLESIDERNE

TEOLOGISK TANKEVIRKSOMHED

PILGRIMSSIDEN

PSYKOLOGILÆRERSERVICE


KONFLIKTLØSNING


Drømmetydningens regel
nr. 1

Artikel af Peter Værum om eventyr og drømme - ridser i facaden.

Mere om drømmeEt forsøg på at genmmentænke drømmenes fænomen


Lidt teori: Indhold og forhold i drømme.
FAQ: Er drømme ikke bare noget kemi inden i min egen hjerne ? - Jo da, og

Når man ikke kan huske sine drømme


 
September 2007

Spærret inde. Gas og gasmasker.

 
 

Hej
Jeg er en pige som laver en opgave, om drømme og drømmetydening.
Og jeg ville håbe du kunne tyde én af mine drømme:

- Det var hjemme på mit eget værelse, hvor jeg var låst inde,
  med en masse jeg ikke kendte.
  De havde alle sammen en gasmaske, undtagen mig.
  Pludselig uden for mit vindue, stod Hitler og grinte.
  Så pludselig tog alle deres masker på, og så kunne jeg lugte gas.
  Jeg gik i panik, og derefter vågnede jeg.

På forhånd tak

Hilsen Birgitte

 - - -  SVAR:

En drøm med nogle meget markante symboler. Tankevækkende. (Faktisk virker den lidt konstrueret, jeg har dig mistænkt for at have "lavet" den selv m. henblik på din opgave; men det hindrer ikke, at jeg gerne vil prøve at gætte lidt på en tolkning....)

Du er låst inde. Drømme om fængsler, bure og anden form for indespærring handler tit om hæmninger. Hvem er det, der fængsler dig ?  Det er jo dig selv, der lægger bånd på dig selv (husk drømmeregel nr. 1).   Det kan du sikkert genkende fra  dit dagligliv.

Andre har en gasmaske. - Ja, vi bærer jo alle maske, og det kan man filosofere meget over.  
En gasmaske er vel en beskyttelsesforanstaltning, sådan at vi ikke bliver "forgiftet" af alt det "klister",  alt det urene flimmer i kommunikationsmønstrene, alt det lort og pis og manipulation og ubehagelige antydninger og halve snadheder, der forurener luften mellem mennesker. Alt det gas. De fleste kan filtrere det fra, men ikke du. Du er sårbar, måske er det overfor for "giften i luften", der er i din familie - eller i din skoleklasse. 
Sådan er det i mange familier, en måde at kommunikere på, der er "giftig".

Hitler uden for vinduet er en typisk skygge. ((Næsten for typisk!?, men anyway....) - Læs hvad jeg skriver om skyggen - et begreb, Jung skabte - andetsteds i Drømmebrevkassen.   Han repræsenterer den mørke bagside af dit jeg, hadet, vreden, hævntørsten, de voldelige impulser - eller hvad det nu er for sider af dig selv, som du ikke tør se i øjnene og har fortrængt til underbevidstheden, hvor disse sider af dig selv, disse impulser, ligger og hærger og truer dit selvbillede.

I slutningen af drømmen plejer der at være en form for løsningsforslag. Jeg kigger altid efter et råd, en anvisning på, hvad første skridt på vejen frem kunne være.  Følger vi dette "skema", så råder drømmen dig velsagtens til at beskytte dig. Nu. Den advare dig, fordi det lige nu er aktuelt med denne "gift i luften" og du skal forsvare dine grænser, passe godt på dig selv og ikke "købe" alt det manipulerende fis, som jeg gætter på du er udsat for, måske i din familie eller andetsteds.

Gas og gasmasker er et godt symbol på, hvor tit vi mennesker forgifter luften mellem os. Alt det gas, vi udsætter hinanden for. Sådan at det bliver nødvendigt at beskytte sig, sætte et stone-face op, lyve, tage maske på, filtrere i dét man høre, censurere i dét, man selv siger.
Kunne vi dog bare stoppe alt det GAS !!

Venlig hilsen
PETER VÆRUM