m

DRØMMEBREVKASSEN

FOREDRAG OM DRØMME

ANDRE FOREDRAG

FORTÆLLESIDERNE

TEOLOGISK TANKEVIRKSOMHED

PILGRIMSSIDEN

PSYKOLOGILÆRERSERVICE


KONFLIKTLØSNING


Drømmetydningens regel
nr. 1

Artikel af Peter Værum om eventyr og drømme - ridser i facaden.

Mere om drømme

Et forsøg på at genmmentænke drømmenes fænomen


Lidt teori: Indhold og forhold i drømme.
FAQ: Er drømme ikke bare noget kemi inden i min egen hjerne ? - Jo da, og

Når man ikke kan huske sine drømme


 
Allehelgen  2008

17-årig drømmer om fødsler.

 
 


Hej! Jeg skriver til dig fordi jeg ikke synes min drømmebog er til megen hjælp længere.
For et år siden havde jeg en drøm (det skal siges jeg er 17 år).
I drømmen var jeg gravid, og glad. En veninde kom og spurgte om jeg ville med ud og drikke, men jeg sagde jeg ikke kunne da jeg var gravid. Jeg vågnede og tænkte ikke mere over det. Den næste nat drømte jeg at jeg fødte barnet. En dreng. Da han kom ud, visnede alle blomsterne som var i rummet og min mormor kom ind og råbte at jeg slet ikke kunne passe ham og han græd og græd. 
Efter det vågnede jeg igen.

Jeg har ikke siden haft en drøm som den - før nu: for 2 nætter siden.

For 2 nætter siden drømte jeg,
at jeg var gravid og jeg havde hele familien samlet omkring mig og alle var glade. Jeg kan huske følelsen af at glæde mig til at have det her barn med min nuværende kæreste. Derefter vågnede jeg igen. Jeg tænkte sikkke en dejlig drøm.

Natten efter drømte jeg så at jeg havde en baby (en dreng igen) i mine arme og jeg kan huske moderfølelsen for ham. Min mor sagde til mig at jeg skulle passe godt på ham, mens mig og min mor gik igennem noget vand.
Jeg holdt ham tæt ind til ham og elskede ham meget højt.
Jeg vågnede igen.

Det jeg synes er rigtig mærkeligt er at jeg kan drømme den næsten samme drøm med et års mellemrum. I min drømmebog står der ikke rigtig noget med at føde et barn osv.
Så jeg ville spørge om du vidste hvad det betød..
Jeg har snakket med nogle forskellige mennesker, og nogen siger selvfølgelig at det bare var en drøm, men der er en der har sagt at det er den sjæl som skal være mit barn senere i livet som lader vide af sig... jeg ved snart ikke længere men synes det er meget mærkeligt..
Håber jeg får svar og tak hvis jeg gør.
Mvh "Sanne"

SVAR:

Temaet med fødsler er meget udbredt i drømme, og jeg forstår ikke, at du ikke kan finde noget om det i et drømme-leksikon. Det må være et meget gammelt/upsykologisk leksikon.

For tiltrækning, kys, samleje, undfangelse, bryllup, graviditet og fødsel er jo altsammen elementer i en proces, som er almen-menneskelig. Det er noget helt grundlæggende biologisk. Og det er arketypisk. Derfor er det nærliggende, at den biologisk-psykologiske drømmekanisme, vi er udskyret med, "anvender" disse temaer, når et menneske er ved at barsle med noget vigtigt. Drømme om fødsler kommer, når man er klar til at sætte noget nyt i verden. Og det behøver ikke være et barn. Vi taler så tit om, at vi har barslet med ét eller andet.

Og jeg gætter på, at du for et år sine havde nogle planer, eller var på vej til at sætte ét eller andet i verden, som du absolut ikke var klar til (måske voksen nok, moden nok, til ??) En masse ting inden i dig ville visne, hvis du havde sat det projekt i verden.
Drømmen advarer dig - det er jo det gode og vigtige ved drømme, at "systemet", vores krop og vores ubevidste psyke en gang imellem "ved noget", som vores bevidste jeg overser.

Af dine drømme de sidste nætter kan du så se, at noget har ændret sig. Du har ændret dig. Nu vil det være hensigtsmæssigt at du følger den indbyggede trang til at sætte noget i verden (og jeg understreger lige, at det altså ikke nødvendigvis handler om et faktisk barn...).

Drømmesymbolet "mormor" skal erfaringsmæssigt mange gange tolkes som "to gange mor". Og "mor" i drømme er jo mange gange et drømmesymbol for éns egen, beskyttende, omsorgsfulde side. (Nogle gange, hos nogle mennesker, er mor-siden også moraliserende, formanende, ja direkte fordømmende; men det er vist ikke tilfældet for dit vedkommende?).

Send gerne en tilbagemelding (blandt andet om, hvad det var, du var ved at kaste dig ud i for et år siden, hvor det ikke havde været så godt, hvis du havde "barslet med det"....)

venlig hilsen
PETER VÆRUM

 

TILBAGEMELDING tre dage senere:

Hej Peter. Jeg har nu læst dit svar og er klar til at tilbagemelde.
Det passer fuldstændigt det du siger.
For et år siden skulle jeg være udveklslingsstudent i USA, og jeg tog afsted men det endte i en fiasko da jeg endte hos en meget kristen familie, forelskede mig ideres søn osv.
Jeg drømte så drøm nr. 2 nu her lige inden min kæreste og jeg fra USA bestilte billet til ham så han kan komme og besøge mig, og jeg gik og tænkte om det var det rigtige og gøre og om han evt. skal flytte til Danmark til sommer, for der er mange mennesker i min familie som er imod det da der er 9 års forskel.
Jeg hr nu valgt at følge min egen vej og gøre det, da jeg nu kan se i drømmen at jeg er klar til det, og det er det rigtige.

Tusind tak for et godt svar m.v.h "Sanne"