DRØMMETYDNING PÅ SYMBOLTOLK.DK
m

DRØMMEBREVKASSEN

FOREDRAG OM DRØMME

PSYKOLOGILÆRERSERVICE

KONFLIKTLØSNING

ANDRE FOREDRAG

FORTÆLLESIDERNE

TEOLOGISK TANKEVIRKSOMHED

PILGRIMSSIDEN


Drømmetydningens regel
nr. 1
Lidt teori: Indhold og forhold i drømme.
Artikel af Peter Værum om eventyr og drømme - ridser i facaden.

Mere om drømme

Et forsøg på at genmmentænke drømmenes fænomen


FAQ: Er drømme ikke bare noget kemi inden i min egen hjerne ? - Jo da, og

Når man ikke kan huske sine drømme


Kurdisk asylsøger (Norge) i samvittighedskonflikt.
Jesus og satan .

 


Kære Peter Værum

Jeg er en 29årig kvinde, som stammer fra Iran (den kurdiske befolkning). Jeg har siden 2004 boet i Norge, jeg er gift og har to dejlige døtre. Jeg har endnu ikke fået min asyl, og det går mig meget på. Jeg var før meget religiøs islam, gik meget op i det, jeg
kunne ikke finde på at gå uden tørklæde osv. Da jeg havde boet i Norge i et par år, sagde mange, at hvis jeg konverterede til Kristendommen, ville jeg måske få asyl. Jeg mistede med tiden troen på Islam, da mit liv ligesom var gået fra hinanden.
Jeg konvertere til Kristendom, og har til min kirke ikke fortalt sandheden om mig selv, mit liv eller religion. Jeg har opdigtet meget for at at blive accepteret. Efter jeg gik i kirke hele tiden, blev mere integreret med menneskerne der, og kendte mere til religionen, og troede mere og mere på Jesus Kristus. I starten, drømte jeg tit om Jesus Kristus, hvor han hjælp mig og vejlede mig. Det hjælp mig meget gennem mange problemer. det gav mig meget håb.
Jeg har det meget dårligt med alle de ting jeg har lyvet om, fordi jeg tror virkelig på Kristendommen nu. Jeg tør ikke, at fortælle sandheden, da jeg er bange for at kirken vil vende mig ryggen, og tro at jeg stadig ikke tror på Jesus. Og jeg har stadig ikke fået asyl, er bange for at det skulle komme ud, og få konsekvenser for mit sag. Jeg går i kirke hele tiden, og går meget op i at leve efter biblen, og inddrage det i opdragelsen af mine børn.
Nu har jeg så haft en meget træls drøm, som virkelig har gjordet mig trist. Jeg har mistet livsglæden, og føler at Jesus måske har svigtet mig (?)
Min søster har haft samme drøm.
Drømmen er, at noget bander af mig og siger at jeg har forrådt Kristus, jeg har løjet og jeg holder med Satan.

Jeg ved indeste inde, at jeg tror på Kristus, men denne drøm har gjorde mig meget trist, og siden føler jeg mig ikke så "tæt" på Jesus mere?VH AShra

SVAR:

Jeg troede ellers ikke, at kurdere gik så meget op i religion. (..?) - Men for dig er troen åbnbart meget vigtig - BÅDE socialt som en vej til at blive integreret i samfundet, som du gerne vil (det forstår jeg godt, og sådan virker den ydre side af religion jo...) OG eksistentient som et personligt anliggende, hvor Kristus oven i købet viser sig som vejleder i drømme (det kender jeg flere eksempler på, og det er jo en stærk oplevelse...)

Samtidig bliver din tro anledning til en voldsom samvittighedskonflikt. Hvor voldsom denne indre konflikt er, synes jeg at drømmen siger noget om.

Uanset, hvad jeg og andre kan mene om at konvertere fra én religion til en anden - og uanset hved jeg eller andre mener om at "lyve" fordi der er nogle private ting, man ikke ønsker at delagtiggøre andre i (jeg forstår så udmærket, at du i din situation vælger at holde noget for dig selv og ikke indvier (en ofte intolerant) menighed i alt....) - men uanset hvad andre måtte mene, så har du dårlig samvittighed. Og i trosspørgsmål er Over-jeg'et (med Freuds udtryk) tit meget stærkt fremme.

DRØMMEN lader sig på den baggrund let forstå som en skygge-drøm. Alt det fortrængte har hobet sig op. Du har haft meget travlt med et være en god kristen, et godt menneske, som levede op til de sociale normer, der er i Norge og i den kristne menighed, du kommer i. Derfor fortrænger du selvfølgelig bagsiden til det ubevidste. Den side af dig, som ikke er troende og pæn og social og norsk med de norske - den side af dig som er i tvivl og bange, og som vil gøre hvad som helst for at få asyl - den side vil du naturligvis helst ignorere. Sådan har vi det alle sammen med vores skyggeside.
Men drømmen viser, at den er der.

Som altid: fortrængt er ikke forsvundet.

Satan og andre djævelske figurer er glimrende symboler for denne mørke, fortrængte bagside af en personlighed, der identificerer sig med Lyset, kirkens tro, det gode og socialt acceptable. SKYGGE-siden.

Desværre er der ikke i drømmen noget, der peger fremad. Det er der ellers tit i slutningen af en drøm. Drømmene pleje li'som at vise en udvej af konflikten, sådan at man får et godt råd af SELVET ved at huske sin drøm. Desværre er der ikke det her - ærgerligt, for den har jo rødder ned i det kollektivt ubevidste (din søster drømmer samme drøm), og derved vejer den tungt.

Jeg hører meget gerne om det, hvis der kommer flere drømme, der kommenterer din problematik - - (og det gør der jo nok) ..! Jeg føler med dig, du må ha' det svært, jeg kunne godt ønke at det med asyl faldt på plads. Men LIGE NU tror jeg det handler om at acceptere dig selv, acceptere at du har disse mørke sider også, "kys frøen, så forvandler den sig", og være god og tolerant over for dig selv....

Venlig hilsen
Peter Værum