Jeg drømte inat en meget ubehagelig drøm. Jeg er lige stået op, og for hen til pc'en for at finde noget om drømmetydning (måske bare for at få den ud af systemet).

Den handler om min kæreste, som jeg har kendt i 3½ år nu.
I drømmen går jeg ind i et hus, jeg ved ikke hvorfor... - Jeg kommer ind i et rum, der ligner noget fra serien "dollars".
Rundt om et bord derinde sidder min X-kæreste (som jeg forlod pga et seksuelt overgreb mod mig), en kvindelig bekendt (som jeg aldig har kunne lide fordi hun altid har gået bag min ryg), min barndomsveninde (som jeg indtil fornyligt mistede kontakten med pga. penge.. hun har også engang været sammen med min X-kæreste, og siden har jeg ikke rigtigt stolet på hende hvad mine nye kærester angår), og endelig min nuværende kæreste.

De rejser sig alle op, da jeg kommer ind i rummet. Som om at de har ventet mig, og vil fortælle mig noget alvorligt. min kvindelige bekendt, er den eneste der bliver siddende...afventer bare min reaktion på det der kommer, mens hun smiler til mig.

Min X-kæreste har et stort frådende smil om læberne og er den første til at sige noget.

Han siger noget om at mæren nu er kommet, og at jeg har fortjent alt der nogensinde er gået imod mig. Han griner nu ondskabsfuldt, og jeg ligger mærke til at han er fedladen og usoigneret...han frastøder mig.
Jeg har været optaget af ham, og da jeg ser hen på min kæreste står han og holder om min barndomsveninde. De kysser lidenskabeligt hinanden, så ser han op og siger at jeg ikke skulle have fundet ud af det på den måde.

Jeg slår løs på min kæreste, råber ad ham hvordan han kunne gøre det mod mig og min veninde siger hånligt til mig at jeg bare ikke er smuk nok. "se på dit tøj " siger hun.
Jeg ser ned af mig selv og opdager at jeg faktisk er ret umoderne klædt, og da jeg ser på hende opdager jeg at hun faktisk ligner en gudinde.

Jeg løber ud af huset, vælter alting på min vej ud og jeg høre min X-kæreste råbe noget ondskabsfuldt efter mig.
Det næste jeg drømmer i forbindelse med dette er at jeg står sammen med min kæreste, han beder om tilgivelse, men siger ikke at han elsker mig.

Jeg vågner kort tid efter, helt rund på gulvet......selvom du måske ikke kan tyde drømmen for mig, har jeg nu fået den lidt på afstand............

-skytten

SVAR:

Svaret er - som de fleste andre - forsynet med en masse forbehold; jeg er slet ikke sikker på tolkningen. Drømmen synes ikke at være éntydig; og jeg kunne forbandet godt tænke mig at kunne spørge dig om nogle detaljer i den drøm.
Jeg er tit ude for, at folk har disse stærke drømme, hvor de på én eller anden måde bliver dårligt behandlet; og det virker naurligvis meget ildevarslende. Som regel afspejler det stærke indre konflikter, og jeg har erfaring for, at den slags drømme ikke altid behøver at blive opfattet så slemt, som man er tilbøjelig til. Stærke indre spændinger, voldsom indre polarisering, kan godt ytre sig i den slags drømme, lige før man handler. Lige før man flytter sig, gør noget, som saftspænding i knoppen på grenen lige før bladet folder sig ud.

Nå, men til sagen.
Dit brev fortæller jo en hel historie. Du har i dit liv været udsat for en række skuffelser. Din eks-kæreste har ved en lejlighed ikke respekteret dine grænser og har udsat dig for et seksuelt overgreb. En kvindelig bekendt er gået bag din ryg. Og en barndomsveninde har på et afgørende punkt svigtet din tillid og indladt sig med din tidligere kæreste, og nu har du mistet hende som veninde p. gr.a.konflikter med penge.
Et spørgsmål, der melder sig i mit hovede nu, er:
Opfatter du dig selv i livet som offer ? Er du tilbøjelig til at ty til offer-rollen ??
Det kunne vi snakke længe om. Jeg må bede dig overveje det allerførst. Om du konsekvent har negative forventninger til tilværelsen, og om det spiller ind i forholdet til din nuværende kæreste ?
Som sagt: tanken strejfer mig, og det er selvfølgelig upraktisk, at jeg ikke kan se, hvordan du reagerer på denne idé. Måske er det helt ude i skoven ?

Men det er, som om drømmen konfronterer dig med en ophobning af dårlige egenskaber. Alle de problematiske sider af livet er samlet i ét rum:
Tendensen til at være voldelig og ikke respektere et "nej" -
Muligheden af at være usolidarisk og gå bag ryggen på andre -
Jeg'et, hvis begær og egoisme altid aktiveres i pengesager -
Jalousien og mistroen, der som regel er i familie med den totalt ubevidste lyst til selv at have små sidespring i én eller anden forstand
og noget, der udspiller sig i dit forhold til mænd, der vil virke fedtet og ulækkert på dig, hvis du skal erkende det hos dig selv (en del af din egen mandlige side) - - - du er nødt til at huske på drømmeregel nr. 1 og Jesus' epokegørende ord om splinten og bjælken i dit eget øje; du er nødt til at overveje muligheden af, at du fører nogle gevaldige personlige skyggesider (kender du Jung's begreb om "skyggen" ?) ind i dit nuværende forhold til en mand.
Du er nødt til først at se på, om de egenskaber, som du hæfter dig ved ved din eks-kæreste, din kvindelige bekendt og din barndomsveninde, er sider af dig selv.
Og hvorfor de kedelige egenskaber, som din barndomsveninde besidder i den grad influerer på dit forhold til din kæreste. Det som han står for, og det som hun står for laver jo mildt sagt en tæt alliance.
Du må se på dig selv, "se ned af dig selv", se på dit tøj d.v.s. din ydre facade, de roller du spiller og se på 1) enten de kedelige kendsgerninger i den sag 2) eller dit lave selvbillede, din tendens til at synes at du selv er kedelig i forhold til alle andre, som er gudindeagtigt (dvs. urealistisk) dejlige.
Du må være ægte i det her. Ellers forvandler dit liv sig til en Dollars-kulisse.

Og først, når vi alvorligt har været alle disse gætterier og overvejelser og muligheder igennem, vil jeg være med til at benytte drømmen som lejlighed til at se nærmere på din omgivelser og på, hvad der faktisk foregår omkring dig. Først så vil jeg være med til at overveje muligheden af, at drømmen undtagelsesvist gør dig opmærksom på noget ved din kæreste, din faktiske kæreste, som du i forelskelsens blindhed har overset.
Man kunne undtagelsesvist godt benytte drømmen som anledning til at se dit parforhold efter i fugerne. Hvad ville du mene, hvis det kom frem, at han ikke lever op til dine forventninger om, at du skal være elsket ??
Tit falder man på stribe for den samme type partnere. Har han tendenser til at ikke respektere dine grænser (seksuelle og andre) og være lidt voldelig ?? - - Og flirte lidt rigeligt med dine veninder ???
Jeg er meget betænkelig ved at foreslå det, for som regel mistolker man drømme, når man kører det over på, at det er de andre, der er noget i vejen med. Det er jo din drøm. Det afspejler noget, der foregår inde i dig. Men måske ved du noget ubevidst, som du skulle bevidst være opmærksom på.

Som sagt, jeg er usikker på tolkningen - og jeg vil gerne korrespondere nærmere med dig om disse gæt.....

Venlig hilsen og god vind.

Jette's drøm, marts.
Drøm om hvepse.
Artikel af Peter Værum om eventyr og drømme
- ridser i facaden.

tilbage
tilbage til hovedsiden.