Peter Værums hjemmesider


DRØMMEBREVKASSEN marts 2ooo

Et spørgsmål om jalousi.

 

Hej !!

Det drejer sig om min kæreste, som jeg har problemer med.

Problemet er at hun snakker meget i søvne. Det er ikke om alt muligt, men kun om drenge. Drenge som hun siger navnet på. Og det er ved at gå mig på nerverne. Særligt denne her sidste gang. Denne gang var det om min ven der hedder Bjørn. Bjørn er en fyr der ser rigtig godt ud. Han er meget sød og venlig. Det er rigtig mange piger der er faldet pladask for ham. - Her forleden sagde hun i søvne bla. at "det var synd for Bjørn" og "at hun elskede ham". Det sidste om at hun elskede ham er jeg desværre ikke helt sikker på. Jeg tror at jeg selv har drømt det. Eller jeg håber det. Men jeg ved ikke om jeg klarer det længere. Hvor meget skal man lægge i at hun taler i søvne ??

Er det noget hun gemmer langt inde i sig der kommer ud via drømme ???

Jeg er meget jaloux anlagt og der skal ikke meget til før jeg bliver jaloux på min kæreste. Men jeg ved at hun har været letsindig før hun kom sammen med mig. Jeg ved at hun har været trofast sammen med mig. Vi har gået sammen i 1½ år. Vi er begge 25 år gamle.

Men det nager mig utroligt meget at hun taler om andre drenge i søvne. Jeg ved at andre ville have slået op af den grund, men jeg elsker hende for højt. Så jeg må give det en chance.

Vi har talt meget om problemet. Hun siger hun aner ikke hvad hun drømmer. Og hun har intet forhold til de drenge hun taler om. Hun siger at hun slet ikke kender Bjørn og kan derfor ikke været forelsket i ham. Det passer også.

Men hvordan kan jeg være sikker ????? Fordi hun ved at hun kan ikke få fat i Bjørn, fordi han er meget kræsen hvad kærester angår, og hun ved sikkert at hun ikke er i hans klasse. Det kan jo være at hun stiller sig rimeligt tilfreds med at være sammen med mig, men inderst inde vil hun måske være med Bjørn. Og det kan jeg ikke leve med.

Hjælp !!!!

ps. hun siger gang på gang at det er mig hun vil have og at det er mig hun elsker. Skal man bare uden videre tro på det ????

SVAR:

Jeg tror, at dét jeg skriver nu, er noget, du godt ved. Jeg tror, at du lider af overdreven jalousi. Det er jo et problem, man støder ind i mange gange.

Selv har jeg i mit liv kun været voldsom jaloux et par gange - men fra da af ved jeg, hvor hårdt, man har det. Og jeg føler med dig.

Jeg tror, jeg gerne vil kommentere dit brev bagfra. Du har jo stor selvindsigt, og siger sådan set selv alt dét, der skal siges:
Ja - jeg tror, at din pige mener det, når hun siger, at hun elsker dig og at hun ikke vil have andre.

Om det er sandt, kan man aldrig vide. Det er jo lige præcis jalousiens problem. Opgaven er at tro på det. "Skal man bare uden videre tro på det?" skriver du. Ja, dét er jo det, man skal. Og det er ikke noget, man bare kan tage sig sammen til at gøre. Sådan er det med al tro.

Og det er jo interessant.

Og så skriver du "H-J-Æ-L-P!" - Jeg føler med dig; og gid jeg kunne hjælpe. Jeg tror, at hjælpen ligger i, at du ser så klart på din egen jalousi.

Jalousi handler som regel - i flg. Peter Værums lille private psykologiske lommebog - om angsten for at miste. Som regel har den, der er overdrevent jaluox, nogle dårlige erfaringer med at blive forladt eller blive svigtet. (Måske af Mor engang ....).

Men i dit tilfælde er du - ud over dette - nødt til at se på den bemærkelsesværdige nedvurdering, du giver udtryk for ang. din kæreste og dig selv. Du skriver: "Fordi hun ved, at hun kan ikke få fat i Bjørn, fordi han er meget kræsen hvad kærester angår. Og hun ved sikkert, at hun ikke er i hans klasse. Det kan jo være at hun stiller sig rimeligt tilfreds med at være sammen med mig, men inderst inde vil hun måske være med Bjørn..."

Hvorfor synes du ikke, at din kæreste bare er 1. klasses helt igennem. Ægte kærlighed plejer at fungere på den måde. Det er jo ikke et marked (kød-marked) med markedets notering. Du nedvurderer din elskede på en bemærkelsesværdig måde - og samtidig nedvurderer du jo dig selv. Hvorfor er du i en ringere klasse end Bjørn. Hvorfor tror du, at din elskede kun har valgt dig, fordi hun ikke kan få nogle, der er "i en højere klasse" ???? - Det er da en mærkelig form for selvforagt.

Dét må du arbejde med, kammerat: Lav selvfølelse.

Måske ligger grunden til din overdrevne jalousi, der holder dig fanget som en rotte i en fælde, her.

Ang. det, du har hørt din kæreste sige. Du skriver selv, at "...det sidste om at hun elskede ham er jeg desværre ikke helt sikker på". Jeg hører i dét, du skriver, at du giver udtryk for, at du inderst inde godt ved, at det er dig selv, der har drømt det, eller fantaseret dig til det. Du ved godt, at det har hun ikke sagt i drømme. Problemet er ikke din kæreste, det er dig. Med din jalousi.

At tale i søvne er et mærkeligt fænomen. Det er tæt beslægtet med drømme. Når man ellers sover, er talefunktionen og bevæge-apparatet jo normalt på en mærkeliog måde koblet fra. Men enkelte gange svigter denne frakobling, og så taler man i søvne, eller går i søvne. Og hvis det er rigtigt, at din pige af og til nævner andre fyre ved navn, er det fordi, hun drømmer om andre fyre. Det gør vi alle med jævnlige mellemrum. Kvinder drømmer om mænd, mænd drømmer om kendte, navngivne og om ukendte kvinder. Det handler ikke om, at vi er forelskede i andre end vores partnere. Det handler om vores Anima og - for kvinders vedkommende - Animus. Mænds ubevidste, kvindelige side. Og kvinders "indre mand", som det gælder om at integrere. (Jeg håber, du ved lidt om Jung....) Så der er ingen rationel grund til, at det skulle give næring til din jalousi.

Men problemet med jalousi er jo desværre netop, at den er irrationel. Du er i dine emotioners vold - - hvilket da også fremgår af dit brev.

Men bag alle disse problemer aner jeg billedet af et par, der har en smuk samhørighed og nogle følelser for hinanden, der er værd at bygge på. Nu har i kommet sammen i 1½ år - og jeg håber, I begge er indstillet på, at give det en chance fremover. Hvis I sammen kan få løst det problem, som din sygelige jalousi udgør, ligger der en enorm gave til jer begge ind bag ved problemet. Hvis I modent og ansvarligt kan se problemet og arbejde psykologisk med det, vil det i længden styrke jeres partnerskab.

God vind.

PETER VÆRUM.

 Artikel af Peter Værum om eventyr og drømme
- ridser i facaden.
mere om drømme.


Breve m. drømme fra juni 1999.
Flere breve m. drømme fra maj 1999.
Drømme fra februar 1999.
Jette's drøm, marts.
Flere breve år 2ooo.

2o spørgsmål fra 3 piger, der skriver projektopgave....

tilbage til hovedsiden.