Peter Værums hjemmesider
DRØMMEBREVKASSEN 2ooo


***************

Drømmebrevkassen 2ooo

Padder, slanger - og en løsrevet kindtand -
- og en opfølgende drøm med en kommentar ....

***
2o. april 2ooo:

Tusind tak for dit tilbud om at indsende drømme, jeg håber du kan hjælpe mig.
Jeg har haft en noget mærkelig drøm i går nat, natten til onsdag, som jeg er sikker på er vigtig, men som jeg ikke ved hvordan jeg skal tyde.
Jeg håber meget at du kan hjælpe...

Drømmen:

Det starter med at jeg står ved en havn af en slags, og ser en (sød) lille skildpadde ude i vandet, lige foran mig.
Jeg springer i for at komme ud til den, men da jeg er derude og skal tilbage igen, er der en hel masse sorte og glatte sten foran mig i vandet lige inden "molen" som man kan gå op på direkte fra stenene.
Jeg ligger på dette tidspunkt i vandet. På stenene er der nu en kæmpe slange som jeg ved er giftig eller kan kvæle, og to eller flere store skildpadder, som også er farlige. Det lykkedes mig dog at komme op på land uden at der sker noget.
Nu går jeg ind i en slags bygning, og derinde er en dør, eller rammen omkring en dør, og bag den står min mor (kun måske, men det føltes som hende). I døråbningen ligger der dog en farlig slange, og da jeg kigger igen har den rejst sig og slået "klapperne" ud så man kan se det er en kobra-slange.
Den er i øvrigt grøn.
Den bider mig i benet, men det gør ikke specielt ondt, men jeg ved det er farligt.
Dette er det sidste jeg kan huske før jeg vågner.

Jeg håber virkelig at du kan hjælpe mig, fordi det var en meget ubehagelig drøm, ikke ligefrem et mareridt, men en ubehagelig drøm som jeg har tænkt over det meste af dagen.

Forinden, skal det dog siges, har jeg haft en anden drøm hvor jeg deltager i et wrestling-stævne (Wrestling er amerikansk showbrydning). Dette tror jeg dog skyldes at jeg om eftermiddagen i en nyheds-mail havde hørt at nogle gutter, som jeg havde været på wrestling-skole sammen med, havde deltaget i et show, som jeg utroligt gerne ville have været med til. Jeg tror den første drøm skyldes en dagsrest fra denne nyhed, fordi det var alt jeg tænkte på resten af dagen, idet wrestling betyder enormt meget i mit liv, og jeg ustyrligt gerne ville have været med.

Hvis det hjælper til analysen kan jeg fortælle at jeg er en 18 årig gymnasieelev, jeg dyrker meget sport i min fritid, og går ikke meget i byen. Jeg har ikke nogen kæreste, har ikke haft i to år, og går som sagt meget op i wrestling. Jeg er meget seriøs omkring mange ting, og tænker meget, så jeg håber virkelig at du kan/vil hjælpe mig fordi det er så frusterende ikke at vide hvad drømmen betød.

På forhånd mange tak.

Med Venlig hilsen

Ka. La.

Næste dag:

Hej igen!!

Undskyld jeg skriver igen, men jeg glemte selvfølgelig det vigtigste.
I slangedrømmen var der også en yderst ubehagelig tanddrøm som har været tilbagevendende igennem de sidste måneder.
Ved at skære tænder river jeg en kindtand løs (følelsen er MEGET ubehagelig!!) og drømmen har som sagt hjemsøgt mig i næsten et halvt år jævnligt.

Undskyld jeg glemte den detalje i det første brev.

Med Venlig Hilsen

Ka La

- - - - - - - - -

SVAR:

Kære K. !

Drømmens struktur er klar nok:
Du står på det faste land og ser ud på vandet.
Det svarer til at den bevidste personlighed bliver opmærksom på, at der foregår noget i det ubevidste. Vand: Søer, hav, undervandsfænomener - er typiske symboler på selve det fænomen, at der er en del af vores personlighed, som er ubevidst ; der er noget i dig, som du ikke kender til. Din samlede psykiske kemi er noget mere end dit jeg.
Og hvad er det så, du møder nede i din underbevidsthed? En sød lille skildpadde. Der er ikke noget at være bange for; det er vel harmløst? Skildpadder er temmelig primitive dyr. Så det har vel noget med en meget fundamental side af dit driftsliv. Måske helt nede i nervesystemet .... Med krybdyr og padder er vi længere tilbage i udvikliongshistorien end med pattedyr, d.v.s. længere "nede" i det ubevidste.
I drømmen går du ned i vandet. Det er mægtig godt. På en måde er det det, du gør, når du husker drømmen og tænker over, hvad det betyder og skriver til mig. Du går i clinch med din underbevidsthed. Og som det altid er, når man seriøst beskæftiger sig med det ubevidste, bliver man klogere. - Der er mere. En slange. Større skildpadder. Mere at kigge på.
Slangen er i familie med padderne. En slange er et gammelt, arketypisk udviklingssymbol. Slangen rummer megen visdom, selv om den er skræmmende. Der er meget vækst i dette symbol, hvis du tør tage udfordringen op. Og det er du tilsyneladende godt i gang med.
Man skal jo kysse frøen, når man møder én. Selv om det kan virke frastødende.

Men hvad så med indholdet ? Når vi skal se på det personlige indhold bag strukturen, bliver jeg desværre mere tøvende.
Hvad er det for konflikter, der ligger bag disse stærke symboler ?
Det spørgsmål må du selv prøve at besvare ved at granske i din egen sjæl.
Det har sikkert noget med dit forhold til din mor at gøre. Nu er du ikke længere i vandet (i et område, hvor det er dybt ubevidst), men i et hus eller en bygning (der er mere jeg-struktur nu) - det betyder vel, at den rolle, forholdet til din mor spiller i dit liv, er kendt. Måske skal der kigges på noget her. Bor du hjemme ?
Er der noget indeklemt vrede eller andre "farlige" ting på spil over for din Mor ??
Du må selv svare. Jeg kan ikke se noget specielt ud fra din drøm.

En anden ting, du kan se på, er, hvad det gør ved dig - dét, du oplever ved wrestling. Der har været en skuffelse, måske også noget jalousi - eller hvad ??
Du må selv svare. Hvad er det, der forgår ?
Vi taler i drømmetydning om dagsresten. Dagsresten er den hændelse, eller de begivenheder samme dag, som udløser nattens drømme. Ofte kan man bedre tyde drømmene, hvis man sammenholder dem med dagsresten.

Kindtænder er også et stærkt symbol. Vi taler om at bide tænderne sammen. At vise tænder. Vi vil nødigt være nogle tandløse svæklinge, der ikke kan bide fra os. Erfaringsmæssigt handler drømme om tænder tit om identitet. Spørgsmålet "Hvem er jeg - dybest set?" er jo et stort spørgsmål.
Det at bide tænderne sammen er jo skyde nogle følelser til side. At fortrænge noget.
Hvis man fortrænger meget i sin dagligdag, skærer man tit tænder om natten.
Ved du noget om - om du - rent fysisk - har tænderskæren om natten ??
I hvert fald er der noget, der gennem længere tid ubevidst har plaget dig. Gentagne drømme og gentagne drømmesymboler skal man tage alvorligt.
Og dét er du jo godt i gang med - med de tanker, du går og gør dig.

Jeg vil meget gerne høre nærmere, hvis du kan fortælle mere. Har du selv et gæt ??

Venlig hilsen
Peter Værum

3o. maj 2ooo:

Hej Peter!!

Jeg skriver til dig igen omkring en underlig skildpadde-drøm jeg havde i går.
Jeg ved godt at du sidst efterlyste flere oplysninger hvis jeg vidste hvad sidste drøm omhandlede (den om havnen, skildpadder og slanger), men jeg synes at det kom "for tæt på", og jeg tror det afskrækkede mig lidt. Men nu er den altså gal igen...
Drømmen var dog noget kortere denne gang.

Drømmen:

Jeg står på en sti, måske i skoven, i en slags naturpark eller zoologisk have, sammen med min mor, stedfar og lillesøster, jeg tror dog ikke de skal tillægges for meget betydning.
Stien er hævet lidt over jorden, som en slags "bro" med en meter eller to ned. Til den ene side ligger nedenfor stien en lille (sød) skildpadde (mindede om en sumpskildpadde), som jeg vidste jeg skulle redde. Ved siden af den var et noget mærkeligt næsehorn i sumpskildpadde størrelse, og altså ikke specielt faretruende, men jeg troede den kunne skade skildpadden.
Derfor lænede jeg mig ud over stien for at få skildpadden op, og følelsen af at røre ved skildpadden var meget virkelig i drømmen. Hvis jeg skulle bære én i virkeligheden, er jeg sikker på det føles på samme måde.
Derefter løftede jeg den meget hurtigt op på stien hvor jeg smed den, måske fordi den ikke var rar at holde.
Derefter forvandlede den sig til en forholdsvis stor myre, rød, ligesom dem man ser sig fra regnskoven. Drømmen slutter imens myren løber af sted ud ad stien, og jeg tænker/siger at vi skal være forsigtige ikke at træde på den.

Drømmen er tydeligvis i forbindelse med den tidligere drøm om skildpadder, slanger og havnen, men hvad tror du den betyder?? Da jeg mente at dine efterlysninger om hvad jeg selv troede den første drøm handlede om, kom "for tæt på", er det fordi det højst sandsynligt har med det seksuelle at gøre, som jeg nok er for blufærdig til at diskutere. Jeg håber nu alligevel at du kan hjælpe til tolkningen, jeg blev meget glad for dit svar sidst.

Med Venlig Hilsen

Ka La.

- - - - - - - - -

SVAR:

Kære K. !

Det er helt fint for mig, at du ikke vil diskutere drømmens mest personlige indhold (evt. af seksuel karakter) med mig. Det er vigtigt at kende sine grænser og kunne forsvare dem. At kunne sige fra osv. Så al respekt for dét.
Bare du selv tager det alvorligt (og måske kunne det også være vigtigt at finde et andet menneske, som du har tillid til, og drøfte det med ham/hende. ...)
For det er nok en vigtig side af dig, som drømmen gør opmærksom på. Siden de samme drømmetemaer vedbliver med at dukke op. Det tyder på, at de ubevidste konflikter, som drømmene er symptom på, ikke er blevet løst endnu.
Det gælder helt generelt: Gentagne drømme er tegn på, at der er noget vigtigt på færde i forholdet mellem jeg'et og det ubevidste - så vigtigt, at jeg'et er nødsaget til at tage sig af det.

Men nu til drømmen.

Hvad er det dog med den MOR ??? Hun var med ude i kulissen i den første drøm, og dét er hun også i denne opfølgnings-drøm; sammen med din øvrige nærmeste familie. Kig på det !
Det kan lade sig gøre at få kontakt: Der er en bro. Og de driftmæssige symboler er nu ikke længere ude i vandet, men er kommet op på det faste land. Du har tydeligvis ofret drømmen den opmærksomhed, den fortjener - og der er mere bevidsthed omkring dét, end sidst.
Det understreges i drømmen, at skildpadden er harmløs. Den er ikke ulækker - eller farlig - eller hvad man nu kunne frygte. Og bag ved det symbol gemmer der sig noget endnu mere harmløst: En myre ! Skildpadden er ikke, hvad vi først tror, den er. I drømmen forvandler den sig til en myre ( - som vel er det mest oplagte symbol på lidenhed, man kan tænke sig, selv om det er en livskraftig én fra regnskoven ...?). Og det understreges igen, at du skal være varsom med ikke at træde på den: De (instinktive) kræfter, som disse dyr repræsenterer, skal have lov at være der. Der kommer ikke noget godt ud af at fortrænge dem, disciplinere dem, fornægte dem. Du skal redde skildpadden - det betyder vel, at jeg'et skal have kontakt med det ubevidste indhold bag symbolet. Og du må ikke skade myren.
Fordi:
Bagsiden af disse her driftsmæssige, ubevidste konflikter er antydet ved næsehornet. En mere mørk, faretruende bagside, så vidt jeg kan fornemme; selv om næsehornet ikke er så stort igen. Hvis du ikke bliver opmærksom på - får kigget på - snakket om - accepteret - disse ukendte sider af dig selv og den rolle, din MOR spiller i din udvikling, så forstørres problemet. problemet, der i virkeligheden er harmløst, kunne forvandle sig til et næsehorn (kender du Ionesco's skuespil "Næsehornet" ?!!).


Venlig hilsen
Peter Værum


Flere drømme.
Svar til Signe, Maibrit og Henny m.fl.
Andre drømme.
Artikel af Peter Værum om eventyr og drømme
- ridser i facaden.

tilbage.
tilbage til hovedsiden.