FANTASIREJSER
= DRØMMEREJSER


PÅ FANTASIREJSE
MED
PETER VÆRUM

Foredrag og kurser

 HVAD ER EN
 FANTASIREJSE
?


Hvad er en fantasirejse ?
Bogen
Kurser
Om Peter Værum
Kontakt
Links
Andre foredrag

pverum(at)post11.tele.dk.Peter Værum, teolog, præst, højskolelærer.
Drømmetyder siden 1982.
Red. af "Drømmebrevkassen" i Søndags B.T. og "DRØMMEBREVKASSEN" på Nettet
Eventyrfortæller siden 1983.

Forfatter til: "FRØER OG FARISÆERE - eventyr og evangelium, set i lyset af Jung". (Klitrose 1992).
"VED HIMMERIGETS PORT - anekdoter og evangelium om at komme ind i Guds rige". (Klitrose 1998)


Tilbage

pverum(at)post11.tele.dk.
Besøg Peter Værums hjemmeside

Bogen:
Hvad er en fantasirejse ?

Hvordan tilrettelægger man fantasirejser ?

Hvordan tolker man symbolerne ?

Hvad har fantasirejser med drømme at gøre ?

Bogen rummer en indføring i C.G. Jungs tanker, som danner baggrunden for de fleste fantasirejser. Der gives eksempler på symbolernes forvandlende kraft - og illustrationer af, hvordan fantasirejser kan være et vigtigt arbejdsredskab i mødet med det ubevidste.

Hvordan skal vi i det hele taget forholde os til dette mærkelige, at mennesket er forsynet med et område i psyken, der er ubevidst ?

Hvordan tager vi vare på vor sjæl ?

I bogen om fantasirejser sammenfatter Peter Værum sin viden om dybdepsykologi specielt med henblik på fantasirejser.

Hvad er en fantasirejse ?

Fantasirejser har til formål at etablere et møde mellem den vågne, daglige bevidsthed og en del af det ubevidste.
Som navnet antyder, er det en indre rejse, og oplevelsen kræver en rejsefører.
Det er en enkel og harmløs metode til at åbne opmærksomheden mod andre sider af sindet end den daglige, ego-dominerede bevidsthed.

Fantasirejser kan bruges til at hente inspiration eller åbne for kreative kanaler. De kan anvendes i en fordybelsesproces, i lighed med opmærksomhed på de natlige drømme og forsøg på at tolke dem.
I fællesskab at tage på fantasirejse er en god måde at komme ned under overfladen blandt gode venner, samarbejdspartnere, alle former for grupper, der skal svejses sammen. Det er tit morsomt og inspirerende at dele hinandens oplevelser eller lave tegninger ud fra, hvad der er dukket op.
Desuden kan man udnytte fantasirejserne til fordybelse på et mere alvorligt niveau; som led i en terapeutiske proces. Mennesker, der slås med problemer af forskellige art, må jo ofte erkende, at de er domineret af indre konflikter. Det er faktorer i den ubevidste del af sindet, der gør livet svært for dem. Også i sådanne mere alvorlige tilfælde kan en fantasirejse være et godt redskab til at finde ud af, hvad der er på spil.
Fantasirejser kan virke helende, igangsættende, inspirerende, forklarende. Men de kan også konfrontere individet med ubehagelige, fortrængte sider af personligheden, gamle traumer og uhensigtsmæssige adfærdsmønstre - alt sammen psykisk materiale, som jeg'et måske ikke har lyst til at se i øjnene. Tit kaster fantasirejserne lys over dele af det ubevidste på en måde, der måske slet ikke rimer med facaden, persona - den del af personligheden der vender ud mod omgivelserne, med rollerne, titlerne, det glatpolerede ansigt. Bagsiden kommer også frem.
Men teorien er, at også dette bidrager til øget selvindsigt, og selvindsigt er nyttig for den psykiske sundhed og balance. Et neurotisk menneske er en dårlig samarbejdspartner. Et menneske i forsvarsposition med hæmmet adfærd er en dårlig ægtefælle. Det er ikke morsomt at være gift med eller kollega til en knudemand. En person med mange fortrængninger er ikke et særligt kærlighedsgivende medmenneske. Og det er vel idealet: At kunne udvise kærlighed, accept, forståelse over for sit medmenneske. At kunne være til stede over for dem, der står én nær. At kunne samarbejde i forskellige situationer med varierende krav til en fleksibel personlighed ?

Fantasirejser kan hjælpe med at kaste lys over de ubevidste blokeringer - og udvinde nye positive ressourcer fra det ubevidste.

(Fra bogen: Fantasirejser - symbolets forvandlende kraft).
Kurser i efteråret 2007:
Tilbage
ANDRE FOREDRAG
OG KURSER
med
PETER
VÆRUMooo