Peter Værums hjemmesider


Drømmebrevkassen foråret 1999.


Februar. Tak for brevene.I

Hej

Vi er to pige på 15 år, der går på S. skole på fyn.
Vi har en projektoopgave om netop drømme, vi har fundet bøger men vi vil gerne have lidt førstehånds viden.
Det ville være fint hvis Du kunne fortælle lidt om, hvorfor man drømmer?, hvordan man drømmer?, og
hvordan drømme påvirker mennesker?. Vi har hørt der er institutte/ steder hvor man måler feks. drømme,
men vi kender ingen telefon numre eller adresser, så det ville være fint, hvis Du kunne hjælpe os med det.
Hvis Du eventuelt kender andre der har med drømme at gøre, vil vi være meget glade for hvis Du kunne henvise os til dem.
En af os havde en drøm forleden og vi skriver den her, i håb om Du ville kunne tyde den lidt.
Den kommer her:

Jeg bor i et parasel hus med to etager. Drømmen foregår i vores badeværelse og i min lillebrors ( som er 11år) s´værelse.
Der blev holdt en slags møde og alle sad på træstole i en rundkreds på badeværelset, som var blevet forstørret og havde 2 store vinduer. Jeg ved ikke hvad mødet var om, men min mor, far, min kusine (jeg ikke har set længe, 2 ukendte personer, 2 mænd min far kender og en dreng og pige fra skolen var med.
Jeg havde en beace trøje på og kan huske at de andre ikke havde festtøj på. Pludselig gav min kusine mig nogle papirer, jeg blev glad. " Her " sagde hun. Det var breve på forskellige sprog, et på dansk og et på engelsk.
Billedet skifter og jeg prøver på at ødelægge en heks`s rumskib. (uhyggeligt.)
Men så var jeg tilbage til mødet i badeværelset. Pludselig åbner min veninde, (der er gået ud af vores klasse) døren op, og siger at der ikke er noget at lave i vores ungdoms klub. Jeg gemmer brevene for hende, vi snakker. Så var vi inde på min brors værelse, og mine 4 veninder, ( som jeg har et godt forhold til) sad i hans seng. Jeg spurgte hvad vi skulle lave, og hoppede op til dem . En af dem tog en fløjte og begyndte at spille :
"I`m a big big girl" , min bror var der ikke.
Jeg vågnede ved at min mor vækkede mig, dvsærre. slut.

På forhånd tak

Venlig hilsen Le* L. og B*.
Svar:

Undskyld, det har taget tid med at svare.
Jeg kan desværre først på et senere tidspunkt skrive mere principielt om, hvorfor vi drømmer osv. -
men her er et hurtigt bud på en tolkning af din drøm:

Der er to etager i dit hus - dvs. dig. Og det er nok noget med en bevidst, "officiel", del foroven (måske oppe i hovedet ?) og én del nedenunder, som måske er mere ubevidst og ikke så "officiel".
Nu ved jeg ikke helt, hvad badeværelse for dig personligt er symbol på - er det noget med dejlige brusebade, er det noget med at spejle sig og lægge sminke, eller er det noget med udskillelse af affald (lort) eller noget helt syvende ?? - og på samme måde må du selv gøre dig klart, hvad din lillebrors værelse betyder for dig: Er det måske noget med en mere barnlig side i dig - noget med, at engang imellem kunne man ønske sig tilbage til tiden før alle teen-age alderens problemer og krav ??? Prøv selv at mærke efter, hvad de to rum symboliserer for dig personligt.
For drømmen tyder på, at der trænger til at komme ny opmærksomhed omkring disse to sider af dit liv. - Der er stor aktivitet i disse rum.
Der holdes møde. En masse forskellige områder bliver bragt sammen: Dét område i dit liv, der handler om forholdet til dine forældre, og dét område, der handler om dine kammerater i skolen. Og dét med din kusine. Der er noget, der trænger til at blive gennemlyst med lidt større bevidsthed, for der er nok ingen vej uden om:
You are a big big girl now.

Og så det malabariske billede: jeg prøver på at ødelægge en heks`s rumskib ...!

Moderskikkelsen står som regel bag HEKSE - både i drømme og i eventyr. Hvordan har du det med din mor? Er der ved siden af de almindelige, dagligdags fnidrede følelser mellem mor og datter, som du kender godt, også en fremmed, mærkelig følelse af voldsom vrede engang imellem?
Sådan er det nok for mange døtre.

Hvis dette her ikke er helt ud i tågen, så prøv at gøre dig klart, hvorfor du er så vred. Og hvad du agter at gøre ved det.
Udtrykke det? Tale med hende om det?? Eller måske den gode gamle, meget effektive metode, der hedder tilgivelse, anbefalet af præster og psykoterapeuter.....

Good luck !!P.V.Flere drømme fra februar ("Anne"'s).

14. februar -99

! ! ! Breve fra februar:
Le*, L. og B.
H*N's om
tog og larver.
"Anne"'s
mand på motorcykel.
Henriks bud på en tolkning.
Marts: Bob's drøm
Marts: -skytten's drøm
April: Karen Blixen.
April: Ann's drømme.
Maj: Alice's drømme.


*

II
H* N*'s drøm:

Tak for behjælpelighed,

Drømmen lyder sådan:

Jeg ser et kæmpe stort tog køre ind i en mørk by hvorover der hænger et svagligt rødligt skær. Toget lokker/kalder alle menneskene ud, og de kommer ud - men det er mennesker med madikke/larve kroppe dvs. at hovedet er´ det eneste som er normalt. De suges op under toget under vognene i nogen store kar med vand. Imellem vognene er der nogle fodringmaskiner, og jeg ser en larve-menneske strække halsen og en tynd stråle af vand kommer ned i munden - hvilket pludseligt ændrer sig til blod. Først ser han forskrækket ud, men fortsætter så som om intet var sket.
-
- - - Jeg forstår drømmen, som at toget er en moder - men er det min egen personlige moder eller er drømmen lidt mere kollektiv. Men desværre forstår jeg ikke helt hvorfor drømmen har så fordrejede og umiddelbare mørke fremstillinger. Måske kan jeg godt forstå symbolerne, men bare ikke hvad drømmen betyder i sin essens.

Larverne/menneskene er børnene som opbevares i maven, og får livet/føden (blodet) fra dette tog. Larver forvandler sig. Maddiker kan betyder forråddenelse og derved forandring - men om det er en positiv drøm kan jeg ikke rigtig vurdere.

Jeg ville være glad hvis du ville bruge et par minutter til at prøve at forstå denne drøm ud fra dine egne erfaringer.
Med kærlig hilsen

H* N*

Svar:

Jeg tror, det er kunne være en god idé, hvis du skrev lidt til mig om din mor, sådan som du opfatter hende.
Måske tolker vi ikke drømme helt på samme måde; men jeg har stor respekt for drømmernes egne indfald/intuitioner - så når din fornemmelse er, at din handler om MODEREN (evt. kollektivt), så lad os gå ind på idéen....

skriv her Et brev:

Hej Peter ..!

Jeg havde fødselsdag igår, og havde inviteret en del gæster.

Jeg kunne have lyst til at gøre det hele om igen, for jeg mistede helt "jordforbindelsen". Det er utroligt, hvad det kræver af forberedelse bare fordi, der kommer 15 mennesker.

Jeg drømte inat, at jeg og en vis drømmetyder ved navn Peter Værum skulle ind i et teater - for Peter V. skulle lige snakkke med sin mor.

Jeg lukkede døren op og der lå hun på ryggen med en støvsugerslange i hånden. Hun var en frisk kvinde, som var ved at gøre rent ved at række armene op over hovedet og ind under møblerne....

Hm, nu den er på tryk kan jeg se det umiskendelige seksuelle islæt, så måske skulle den stryges af censuren. Men skidt - det er jo bare underbevidstheden!

Bless you.
Ann.

Svar:

Kære Ann !

Tak for brev -

Det er altid spændende, når folk drømmer om mig, sagde hunden.
Jeg er tit ude for det. Jeg tror, det mest er i min egenskab af drømmetyder.
Der er tit brug for det symbol: en drømmetyder, én, der ofrer drømmene opmærksomhed....

Du skal med drømmetyderen ind på livets scene, ind i "det store rollespil" for at se på noget ganske bestemt:
Nemlig en mor. Måske skal du se på din moderrolle.

Sammen med drømmetyderen - dét er vist dét, vi gør lige præcis nu. Nemlig: ofrer drømmen opmærksomhed.
Og hvad er det så, du skal se på ?

En kvinde, der gør rent ud over det sædvanlige; helt ind under møblerne behøver man vist ikke at komme undtagen til forårsrengøring - eller hva' ?

Det seksuelle islæt er der velsagtens, nu du selv gør opmærksom på det; du er den nærmeste til at vide det. Men jeg er ikke freudianer, så jeg ville være tilbøjelig til mere at betone det absurde i at gå så meget op i rengøring og alt det ydre. Den ydre facade, jævnfør at drømmen tager dig ind i et teater - et sted, hvor man spiller roller og går op i glimmer, masker og den ydre facade. - Behøver du være så nervøs for, at alting (og du selv) tager sig ulasteligt ud, rengjort, rent, som vore mødre krævede det i en anden generation, bare fordi der er fødselsdag ...?

Hvis du gør det, står du måske i fare for at miste jordforbindelsen.

P.S.
Du behøver ikke at bortcensurere alt dét med sex i min brevkasse.

Hvis vi endelig skal til at "censurere", ville jeg forbyde, at man sagde "bare" om det ubevidste. Det var selveste underbevidstheden, der talte....

Hilsen redaktøren af DRØMMEBREVKASSEN.

*

---drmsvafe slut ---

---drsvarfe---
16. februar 1999.


Her er flere drømmeeksempler.

fra en kvinde på ca. 5o, "Anne".
Jeg aftrykker dem uden kommentar.
Er der nogen, der har et bud på en tolkning ??


Her er et par drømme:-

1)
Den dejlige mand kører på motorcykel. Jeg står bagpå med venstre
hånd foran på hans bryst. Han har bar overkrop.

2)
vi skal et sted hen. manden går forrest over vandet på sten og
trægrene. Jeg træder ned i vandet, træder forkert, og opdager, at vandet
er utrolig dejlig varmt og indbydende. Jeg er ligeglad og svømmer hen
til manden i min hvide kjole. Vi bliver enige om at gå tilbage. Da vi
er tilbage, opdager/husker vi, at vi slet ikke skulle den vej. Det var
heldigt, vi kom tilbage.

3)
Jeg skal lære at huske et mønster med en bort rundt om - firkantet.
Jeg glemmer hvordan borten ser ud. Så ser jeg et stort firkantet stykke af jorden, ca. som et hus blive hakket løs i kanten og løftet op af en stor kran, som har fat i midten. En kvinde viser mig det. Så viser hun mig også mønsteret og kanten rundt om, som jeg havde glemt.

4)
Jeg er hos en tolder i en stor tyk grå frakke. Ved at kæle med eller
omfavne udenpå frakken med nænsomhed vil tolderen ændre sig til en
elefant af samme intense mellemgrå farve. Jeg har en meget kærlig
følelse indeni. Elefanten kommer til syne.

5)
I en snæver passage stikker der en lang spids ud, den er hvid og
ligner is eller kalk. Det er ikke til at komme forbi uden at rive hoften eller låret. Jeg prøver at udtænke forskellige løsninger - at binde en klud på osv., men først da jeg tænker, at jeg kan gå forbi den centreret i hjertet, ved jeg, at jeg har fundet den rette løsning.

6)
Jeg går sammen med en mand. han springer over en helt lige kanal med brunt vand. Jeg springer efter og falder i. Selvom jeg har fødderne på bunden kan jeg ikke rette min bøjede ryg op, for vandet er så tungt og tykt, at det vil kræve en indånding først, og det kan jeg ikke under vandet. Bagefter spørger jeg manden, hvorfor han ikke reddede mig. Han svarer, at vandet var for ulækkert til at han ville springe i. Jeg bliver forfærdet. Han siger, at han løb efter hjælp. Jeg svarer, at så ville jeg jo være druknet inden. Han siger, at det gjorde jeg jo ikke.
Og det går op for mig, at jeg jo ikke druknede.

Det var lidt drømme. Du må bruge dem eller lade være.


Tak for de meget illustrative drømme....

16. februar P.V.

23. februar: Henrik har et bud på en tolkning af "Anne"s drømme.


Andre drømme fra februar.

tilbage
Et spørgsmål om drømmes betydning for kristne mennesker.

tilbage til hovedsiden.


---drsvarfe slut--- ---drsvafe3---


Drømmebrevkassen februar 99


19. februar 1999.


Fra Henrik N* har vi modtaget et bud på en tolkning af "Anne"s drømme, som jeg synes, man kan lære meget af. Jeg aftrykker her hans e-mail:


Hejsa,

Jeg er nok ret traditionel og lidt stiv i mine tolkninger, men bær over med mig da jeg først er begyndt rigtig at tolke drømme for et par måneder siden:

1)
Den dejlige mand kører på motorcykel. Jeg står bagpå med venstre hånd foran på hans bryst. Han har bar overkrop.

Evt. tolkning:
Den dejlige mand er en maskulin side, som drømmeren er i nærkontakt med. Han styrer/har kontrol over køretøjet, som måske repræsenterer jeg'ets køretøj. Han har bar overkrop hvilket for en til at tænke på at han er frimodig/ikke underlagt normale kropskomplekser/normer el. lign. Dette gør også billedet lidt hippieagtigt eller vildt.

Motorcyklen og hele billedet giver en fornemmelse af frihed og en tydelig tang til at leve vildt.
Jeg'et er bagved, og nærer stor tillid til føreren (den maskuline side/animus) - derfor står hun op, som en akrobat eller meget modig dame. Hun holder om ham med venstre hånd på hans bryst - dette udtrykker tillid og erotik, og kan lede tanken hen til hjertet og styrke (som tarzan når han banker sig på brystet).

Dette omhandler måske noget omkring hjertet/selvet. Drømmeren har det tydeligvis godt med at leve sig selv ud evt. som en frimodig og "vild" kvinde, og hun har fundet sin styrke gennem noget af hendes maskuline natur/animus.

2)
vi skal et sted hen. manden går forrest over vandet på sten og
trægrene. Jeg træder ned i vandet, træder forkert, og opdager, at vandet er utrolig dejlig varmt og indbydende. Jeg er ligeglad og svømmer hen
til manden i min hvide kjole. Vi bliver enige om at gå tilbage. Da vi er tilbage, opdager/husker vi, at vi slet ikke skulle den vej. Det var
heldigt, vi kom tilbage.

Evt. tolkning:
Det maskuline i hende lokker hende ud i vandet (lidt alle tidligere drøm). Ved en umiddelbar fejltagelse træder hun forkert, men opdager til hendes forundring at vandet er indbydende og varmt.

Vandet repræsenterer hendes følelser (måske for det seksuelle) og nu er de indbydende og varme. Hendes mål er hende ligepludseligt ligegyldigt - foreningen med manden/animus er nu vigtigere (mååske). Den hvide kjole er nok en brudekjole, der symbolisere hendes ønske om bryllup/forening mellem dem.

Fra nu af skriver drømmeren "vi" i stedet for "jeg".

Forståelsen af hvorfor hun "ubevidst" vender tilbage til det kendte/udgangspunktet og hvorfor det er godt, kan jeg kun gætte på, da jeg ingen kontakt har med drømmeren. Måske skal der kun fokuseres på foreningen indtil videre og ikke det som ligger bagved ?

3)
Jeg skal lære at huske et mønster med en bort rundt om - firkantet.
Jeg glemmer hvordan borten ser ud. Så ser jeg et stort firkantet stykke af jorden, ca. som et hus blive hakket løs i kanten og løftet op af en stor kran, som har fat i midten. En kvinde viser mig det. Så viser hun mig også mønsteret og kanten rundt om, som jeg havde glemt.

Evt. fortolkning:
Hvad er en bort?
Drømmen (en feminin side) prøver på at få kvinden til at huske/få øje på noget ved sig selv. Noget med begrænsning og struktur evt.
Kan henlede tanken til Rodchakraets symbol, og det hænger nøje sammen med huset/trygheden/jorden/det matrielle. Kraftcenterets styrke symboliseres ved kranen, som kan løfte det matrielle til noget højere.

4)
Jeg er hos en tolder i en stor tyk grå frakke. Ved at kæle med eller omfavne udenpå frakken med nænsomhed vil tolderen ændre sig til en
elefant af samme intense mellemgrå farve. Jeg har en meget kærlig følelse indeni. Elefanten kommer til syne.

Evt. tolkning:
En tolder er en grænsevagt. Han prøver at beskytte sig imod kulde, derfor har han en tyk grå frakke over sig - dette ligner en tyk grå trist skygge. Tolderen er en del af drømmeren.

Jeg'et ved at hvis hun acceptere, giver næring og varme til pelsen og tolderen - så vil det ændre sig til et kraftfuld dyr. Og nu bliver farven intens.
Hun føler varmen og accepten imod tolderen, derfor kommer elefanten/styrken til syne. Nu kan hun træde over på den anden side af grænsen.
Dette kunne tyde på at drømmeren har opnået vækkelse af rodchakraet - fordi hun nu acceptere rødderne.
Drømmen kunne også bare give anvisning på hvordan hun skulle opnå styrke.

5)
I en snæver passage stikker der en lang spids ud, den er hvid og ligner is eller kalk. Det er ikke til at komme forbi uden at rive hoften eller låret. Jeg prøver at udtænke forskellige løsninger - at binde en klud på osv., men først da jeg tænker, at jeg kan gå forbi den centreret i hjertet, ved jeg, at jeg har fundet den rette løsning.

Evt. tolkning:
Samme tema som drøm nummer fire.
Drømmeren skal forbi noget som vogter (fallos?) udgangen i en snæver passage - højst sandsynligt en genfødsel af nye egenskaber og defor symboliserer den snævre passage livmoderen og fødslen. Vogteren er stiv, spids, kold og den vil såre en hvis man prøver at forcere/fortrænge den.

Drømmeren får løsningen, som er at give vogteren hjertevarme, forståelse og accept. Derved kan hun "genfødes" og en nye opdagelser kan gøres.

6)
Jeg går sammen med en mand. han springer over en helt lige kanal med brunt vand. Jeg springer efter og falder i. Selvom jeg har fødderne på bunden kan jeg ikke rette min bøjede ryg op, for vandet er så tungt og tykt, at det vil kræve en indånding først, og det kan jeg ikke under vandet. Bagefter spørger jeg manden, hvorfor han ikke reddede mig. Han svarer, at vandet var for ulækkert til at han ville springe i. Jeg bliver forfærdet. Han siger, at han løb efter hjælp. Jeg svarer, at så ville jeg jo være druknet inden. Han siger, at det gjorde jeg jo ikke.
Og det går op for mig, at jeg jo ikke druknede.

Evt. tolkning:
Samme tema som drøm 1 og 2.
Animus eller en maskulin side lokke hende ud i noget vand, som hun opfatter som at være beskidt. Drømmeren opfatter dette vand som at være en for tung byrde og hun kan ikke trække vejret dernede - hun har bøjet sin ryg hvilke kunne se ud som hun føler sig kuet.
Alligevel har drømmeren fødderne på bunden af den lille kanal med beskidt vand.

Drømmeren forfærdes over at animus ikke hjælper, som ridderen ville have gjort. Men der var ikke brug for animus' styrke kun jeg'ets styrke. Animus var dog nødvendig for at lokke drømmeren i vandet (følelserne) - og derved opdager hun sin egen styrke og selvopholdesdrift (maskuline egenskaber/animus samt rodchakraets karakter).

Drømmen fortæller umiddelbart intet om hvad vandet egentligt er - men det vigtige er jo at drømmeren selv besidder styrken til at konfronteres med vandet uden at dø eller miste selvværd.

Samlet evt. tolkning:
Fællestræk er opdagelsen af styrke og frihed, fordi hun giver vogteren/forhindringen (eg. vand, spids, tolder) respekt og varme fra hjertet. Samtidig er det paradoksalt nok animus der lokker hende ud i "uføre" ved at forføre/lokke hende ved hans kontrol og styrke - som nu bliver til hendes styrke og kontrol, altså bevidst, hvis hun lader sig lede af ham og sit hjerte.

Derfor kan man se at den første drøm egenlig indeholder essensen af hendes oplevelse.

-
Dette er min udlægning af hendes drømme, vil gerne have kommentarer specielt hvis jeg har misforstået noget.
Med venlig hilsen Henrik N*

19. februar -99


"Anne" skriver i en e-mail fra 7. april:

Peter, vil du viderebringe min tak til Henrik N* for tolkningen. For mig ser det godt og rigtigt ud.
Problemet er så at relatere tolkningen til det som foregår i mit liv.
Noget af det forstår jeg, mens jeg f.eks. synes jeg har en ringe kontakt til hara, med alt hvad det indebærer, og det skulle man vel ikke tro ud fra drømmene.


Andre drømme fra februar.
Breve fra marts 1999.
Breve fra april 1999
Om drømme generelt...
Et spørgsmål om drømmes betydning for kristne mennesker.

tilbage til hovedsiden.

---drsvafe3--- ---drmmarts---

Drømmebrevkassen marts 99


12. marts 1999.


Fra Bob, 44, har vi modtaget følgende:


Jeg drømte en underlig drøm den anden nat, lige efter jeg havde læst en bog om drømme tydning.

Jeg er en 44 årig englænder, der har boet i Danmark i mange år.

I drømmen er jeg i mit hus. Mine børn er igen små (de er store idag). Det er midt om natten men solen skinner. Jeg har været i Rusland for at lave noget efterretningsarbejde, og jeg ved, at russerne er efter mig!

Lige pludselig er der en kæmpe flyvemaskine, der flyver hen over huset, kaster bomber i min have, stopper, svæver, og lander bag nabohuset. Jeg ved at det er russerne!

Jeg låser dørene men de kommer og kører rundt i haven på knallerter.

Jeg går ud, og konstateter at disse russiske soldater ikke ser specielt farlige ud. De er unge (18-20) og fortæller mig, at jeg har en dejlig datter!
(Hun er næsten 16 idag, og har en ven på 21). Jeg går tættere på, snakker med dem, og drømmen slutter!

MVH

Bob, Fyn


Ja, kære Bob - hvad er det for et forbudt område (Rusland
m. efterretningsagenter og andre farlige skikkelser...), du har bevæget dig ind på ?
Et område, der giver dig skyldfølelse.
Et område, hvor dit overjeg hærger, sådan som bombeflyene så drastisk illustrerer det.

Hvis der skal kastes lidt lys over dette ubevidste område (solskin midt om natten, så det skulle nu være muligt og aktuelt), må du nok se på de kvaliteter, som din datter repræsenterer....

Der er nogle kræfter i dig, som undertrykker dig. Du kan ikke holde dem ude, de kører rundt i dit system, din personlighed, men de er i virkeligheden ikke så farlige, som du er tilbøjelig til at anse dem for.

12. marts -99

---drmmarts slut--- ---drmmaj---
15. maj 1999.


Vi har modtaget et brev en drøm:


Til drømmebrevkassen !

Jeg drømte inat en meget ubehagelig drøm. Jeg er lige stået op, og for hen til pc'en for at finde noget om drømmetydning (måske bare for at få den ud af systemet).

Den handler om min kæreste, som jeg har kendt i 3½ år nu.
I drømmen går jeg ind i et hus, jeg ved ikke hvorfor... - Jeg kommer ind i et rum, der ligner noget fra serien "dollars".
Rundt om et bord derinde sidder min X-kæreste (som jeg forlod pga et seksuelt overgreb mod mig), en kvindelig bekendt (som jeg aldig har kunne lide fordi hun altid har gået bag min ryg), min barndomsveninde (som jeg indtil fornyligt mistede kontakten med pga. penge.. hun har også engang været sammen med min X-kæreste, og siden har jeg ikke rigtigt stolet på hende hvad mine nye kærester angår), og endelig min nuværende kæreste.

De rejser sig alle op, da jeg kommer ind i rummet. Som om at de har ventet mig, og vil fortælle mig noget alvorligt. min kvindelige bekendt, er den eneste der bliver siddende...afventer bare min reaktion på det der kommer, mens hun smiler til mig.

Min X-kæreste har et stort frådende smil om læberne og er den første til at sige noget.

Han siger noget om at mæren nu er kommet, og at jeg har fortjent alt der nogensinde er gået imod mig. Han griner nu ondskabsfuldt, og jeg ligger mærke til at han er fedladen og usoigneret...han frastøder mig.
Jeg har været optaget af ham, og da jeg ser hen på min kæreste står han og holder om min barndomsveninde. De kysser lidenskabeligt hinanden, så ser han op og siger at jeg ikke skulle have fundet ud af det på den måde.

Jeg slår løs på min kæreste, råber ad ham hvordan han kunne gøre det mod mig og min veninde siger hånligt til mig at jeg bare ikke er smuk nok. "se på dit tøj " siger hun.
Jeg ser ned af mig selv og opdager at jeg faktisk er ret umoderne klædt, og da jeg ser på hende opdager jeg at hun faktisk ligner en gudinde.

Jeg løber ud af huset, vælter alting på min vej ud og jeg høre min X-kæreste råbe noget ondskabsfuldt efter mig.
Det næste jeg drømmer i forbindelse med dette er at jeg står sammen med min kæreste, han beder om tilgivelse, men siger ikke at han elsker mig.

Jeg vågner kort tid efter, helt rund på gulvet......selvom du måske ikke kan tyde drømmen for mig, har jeg nu fået den lidt på afstand............

-skyttenSVAR:

Svaret er - som de fleste andre - forsynet med en masse forbehold; jeg er slet ikke sikker på tolkningen. Drømmen synes ikke at være éntydig; og jeg kunne forbandet godt tænke mig at kunne spørge dig om nogle detaljer i den drøm.
Jeg er tit ude for, at folk har disse stærke drømme, hvor de på én eller anden måde bliver dårligt behandlet; og det virker naurligvis meget ildevarslende. Som regel afspejler det stærke indre konflikter, og jeg har erfaring for, at den slags drømme ikke altid behøver at blive opfattet så slemt, som man er tilbøjelig til. Stærke indre spændinger, voldsom indre polarisering, kan godt ytre sig i den slags drømme, lige før man handler. Lige før man flytter sig, gør noget, som saftspænding i knoppen på grenen lige før bladet folder sig ud.

Nå, men til sagen.
Dit brev fortæller jo en hel historie. Du har i dit liv været udsat for en række skuffelser. Din eks-kæreste har ved en lejlighed ikke respekteret dine grænser og har udsat dig for et seksuelt overgreb. En kvindelig bekendt er gået bag din ryg. Og en barndomsveninde har på et afgørende punkt svigtet din tillid og indladt sig med din tidligere kæreste, og nu har du mistet hende som veninde p. gr.a.konflikter med penge.
Et spørgsmål, der melder sig i mit hovede nu, er:
Opfatter du dig selv i livet som offer ? Er du tilbøjelig til at ty til offer-rollen ??
Det kunne vi snakke længe om. Jeg må bede dig overveje det allerførst. Om du konsekvent har negative forventninger til tilværelsen, og om det spiller ind i forholdet til din nuværende kæreste ?
Som sagt: tanken strejfer mig, og det er selvfølgelig upraktisk, at jeg ikke kan se, hvordan du reagerer på denne idé. Måske er det helt ude i skoven ?

Men det er, som om drømmen konfronterer dig med en ophobning af dårlige egenskaber. Alle de problematiske sider af livet er samlet i ét rum:
Tendensen til at være voldelig og ikke respektere et "nej" -
Muligheden af at være usolidarisk og gå bag ryggen på andre -
Jeg'et, hvis begær og egoisme altid aktiveres i pengesager -
Jalousien og mistroen, der som regel er i familie med den totalt ubevidste lyst til selv at have små sidespring i én eller anden forstand
og noget, der udspiller sig i dit forhold til mænd, der vil virke fedtet og ulækkert på dig, hvis du skal erkende det hos dig selv (en del af din egen mandlige side) - - - du er nødt til at huske på drømmeregel nr. 1 og Jesus' epokegørende ord om splinten og bjælken i dit eget øje; du er nødt til at overveje muligheden af, at du fører nogle gevaldige personlige skyggesider (kender du Jung's begreb om "skyggen" ?) ind i dit nuværende forhold til en mand.
Du er nødt til først at se på, om de egenskaber, som du hæfter dig ved ved din eks-kæreste, din kvindelige bekendt og din barndomsveninde, er sider af dig selv.
Og hvorfor de kedelige egenskaber, som din barndomsveninde besidder i den grad influerer på dit forhold til din kæreste. Det som han står for, og det som hun står for laver jo mildt sagt en tæt alliance.
Du må se på dig selv, "se ned af dig selv", se på dit tøj d.v.s. din ydre facade, de roller du spiller og se på 1) enten de kedelige kendsgerninger i den sag 2) eller dit lave selvbillede, din tendens til at synes at du selv er kedelig i forhold til alle andre, som er gudindeagtigt (dvs. urealistisk) dejlige.
Du må være ægte i det her. Ellers forvandler dit liv sig til en Dollars-kulisse.

Og først, når vi alvorligt har været alle disse gætterier og overvejelser og muligheder igennem, vil jeg være med til at benytte drømmen som lejlighed til at se nærmere på din omgivelser og på, hvad der faktisk foregår omkring dig. Først så vil jeg være med til at overveje muligheden af, at drømmen undtagelsesvist gør dig opmærksom på noget ved din kæreste, din faktiske kæreste, som du i forelskelsens blindhed har overset.
Man kunne undtagelsesvist godt benytte drømmen som anledning til at se dit parforhold efter i fugerne. Hvad ville du mene, hvis det kom frem, at han ikke lever op til dine forventninger om, at du skal være elsket ??
Tit falder man på stribe for den samme type partnere. Har han tendenser til at ikke respektere dine grænser (seksuelle og andre) og være lidt voldelig ?? - - Og flirte lidt rigeligt med dine veninder ???
Jeg er meget betænkelig ved at foreslå det, for som regel mistolker man drømme, når man kører det over på, at det er de andre, der er noget i vejen med. Det er jo din drøm. Det afspejler noget, der foregår inde i dig. Men måske ved du noget ubevidst, som du skulle bevidst være opmærksom på.

Som sagt, jeg er usikker på tolkningen - og jeg vil gerne korrespondere nærmere med dig om disse gæt.....

Venlig hilsen og god vind.

15. maj -99
Breve m. drømme fra juli (J.S.s).
Breve m. drømme fra juni.
Flere breve m. drømme fra maj.
Drømme fra februar.
Jette's drøm, marts.
Oktober: Drøm om hvepse.
Artikel af Peter Værum om eventyr og drømme
- ridser i facaden.

tilbage
tilbage til hovedsiden.


---drmmaj slut--- ---Drmmaj2---

Drømmebrevkassen II maj -99Fra Alice er der kommet en række drømme, som (foreløbig) bringes uden kommentarer:


Drømme:-

Jeg går med en veninde, Inge, højt oppe med flot udsigt til alle sider.
Vi kommer bagfra det store hus. Foran huset er der en dyb kløft måske med vand på bunden. På den anden side hæver landet sig igen. Jeg siger til Inge:
- Jeg vil gerne over på den anden side, så jeg kan se udsigten til huset forfra. Hun forstår mig ikke.
Jeg føler også, der er en kløft mellem hende og mig.
(I virkeligheden er Inge et af de mennesker, jeg er tættest på, måske derfor mærkes det så stærkere, når der er steder, hvor vi ikke kan mødes).

Næste drøm:-
Da jeg kommer hjem er Gunnar (ulykkelig kærlighed som det tog mig flere år at komme over) på besøg. Vi lægger os tæt sammen , men nogen kommer ind og håner os. Jeg går ind i et andet rum.
Der ligger Klaus (min søn). Han har skarlagensfeber, rødt udslæt på halsen. Jeg tænker, det er godt nok, det skal man have haft.
Gunner vil gerne snakke med Klaus og ligger og råber til ham og Klaus kan næsten ikke sige noget. Jeg tilbyder Gunnar at lægge en madras ind ved siden af Klaus' seng, så kan de bedre snakke sammen.

Ny drøm:-
Jeg er på noget højskolelignende.
En mand, der skiftevis er Klaus (min søn) og min kæreste er der. Vi skal danne par og flytte rundt i en slags dans.
Manden har en stor blød mørkeblå herre-handske på venstre hånd. Jeg holder den med min højre hånd. Jeg føler en inderlig og glad kontakt med ham.
Han siger, at jeg også skal have en sådan handske på min højre hånd. Det undrer mig. Jeg vil gerne mærke hans hånd uden handske.
Samtidig glæder jeg mig over den nære kontakt, som er der på trods af handsken. Vi fungerer fint sammen.

Der er ingen dagsrester til dem udover mit almindelige arbejde med kontakt med andre mennesker. Forøvrigt er det interessant Gunnar er dukket op, selvom jeg ikke har tænkt på ham. Han er min eneste rigtig ulykkelige kærlighed og jeg så op til ham i alle måder. Men jeg følte mig ikke ligeværdig. Han var næsten som en guru.

Drøm fra i nat:
- Jeg går ind i et stort hus, et kollektiv. På et podie sidder en guru med sine disciple. Jeg synes, det er en falsk guru, og jeg går op på podiet og sætter mig ved siden af ham for at stille ham nogle spørgsmål, så jeg kan se, om min fornemmelse er rigtig.
Jeg er ikke klar nok til at finde de rigtige spørgsmål, og jeg føler selv, at jeg snakker ned til ham, og jeg bryder mig ikke om mig selv i situationen.
Du, Peter, kommer ind, lægger dig på knæ og falder tilbedende forover foran guruen. Jeg undrer mig over at en drømmetyder som du falder for sådan en. (Guruen er en midaldrende dansker).
Jeg går ud. Så synes jeg, jeg burde have sagt farvel til dig og går tilbage til kollektivet ad en grussti med fine mælkebøtter og grønt græs.
Jeg tænker på, at jeg længes efter at løbe på skøjter.
En mand kommer cyklende. Jeg siger til ham, at denne sti kunne blive en fin skøjtebane og jeg forestiller mig, at man bare kunne løbe derudaf. Manden står af cyklen og tager noget sne og lægger på sin nakke. Jeg synes, det er væmmeligt og at han er underlig, og går fra ham. Jeg vil ikke følges med ham, selvom han måske kan vise vej tilbage til kollektivet.
Jeg går ind i en by med tårnhøje huse med skilte, hvor der står navne på forskellige akademiske læreanstalter.
Jeg ved ikke, hvad vej jeg skal gå.

Kærlig hilsen "Alice".17. maj -99
Drømme fra februar.
Jette's drøm, marts.
Drømme fra april.
Flere breve fra maj.
Artikel af Peter Værum om eventyr og drømme
- ridser i facaden.

tilbage
tilbage til hovedsiden.


---Drmmaj2 slut--- ---drjuni---

Drømmebrevkassen juni -99


11. juni 1999.


Vi har modtaget en e-mail med en drøm:


"Jeg drømte, at jeg var ved at fjerne hudorme, og én af dem i højre siden af kinden havde en stor hudorm, hvor jeg kunne putte min pegefinger i dens hul så stor var den.
Jeg fik ikke fjernet det hele og prøver med pegefingeren men synes at det var lidt ulækkert.
Men ikke kan finde ud af hvordan jeg skal tage resten ud, fordi hullet er for stor til at presse den ud.

Med venlig hilsen
Rie V., Grønland."


SVAR:

Du arbejder med dit ydre, dit ansigt, din facade ("face"), med C.G.Jung's udtryk: Persona..
Og der er der urenheder. En hudorm (orm, slange, slangen i Paradis, alt-dét-dér med det onde, der gemmer på en stor visdom, kundskab, indsigt - - - måske er det at køre den for meget ud blot p.gr. af en hudorm; men hvem ved....)
Motivet med det urene fører os ned i skyggelaget (vi bruger stadig Jungs terminilogi). Hvis man har travlt med at opretholde en velpoleret facade, et strålende udseende, eller på anden måde pudser sin glorie, må man være opmærksom på bagsiden også. Der er noget, der bliver trængt i baggrunden, noget, der bliver fortrængt: skyggen.
Drømmen fortæller dig muligvis - det er kun et gæt - at det vil være hensigtsmæssigt og aktuelt for dig lige nu at kigge på denne bagside.
Og husk, når vi kysser en væmmelig frø, forvandler den sig til noget tiltrækkende.
Det gælder også, hvis vi accepterer hudormene og andre pletter på facaden.

Venlig hilsen
Peter Værum.

11. juni -99

Flere drømme fra juni.
Drømme fra maj.
Drømme fra juli - "kattedrøm".
Drømme fra februar.
Jette's drøm, marts.
September: Et kristent, ungt menneskes drøm...
Artikel af Peter Værum om eventyr og drømme
- ridser i facaden.

tilbage
tilbage til hovedsiden.


---drjuni slut--- ---drapril2---
Hvis du vil sende en til mig.

Flere breve fra april: D's drøm.
Breve fra maj: -skytten's drøm.
---drapril2 slut--- ---drapril---

Drømmebrevkassen april 1999

******* ****'''''''''''******

Om drømme
Spørgsmål og svar fra januar 1999. Rejser, vand, Tobias's drøm m.m.
Breve fra februar -99.
Breve fra marts 1999.
Jette's drøm, marts 1999.
September: Et kristent, ungt menneskes drøm...
Artikel af Peter Værum om eventyr og drømme
- ridser i facaden.
Et spørgsmål om drømmes betydning for kristne mennesker.
tilbage til hovedsiden.

Brev fra Anne med overskriften "Karen Blixen":

Hej Peter. Jeg ser på din hjemmeside, at du holder foredrag om ovennævnte dame. Har du læst Ekko fra Højene i Skygger på Græsset? Her fortæller hun om sin måde at drømme på. Jeg kan godt forstå hun føler sig begunstiget fremfor sine omgivelser.
Det ser ud til, at man kan være født med en evne til at drømme. Ligesom vi er udstyret med forskellige talenter til at leve det vågne liv, har vi også forskellige talenter for at drømme. De må vel kunne udvikles, - uden ligefrem at arbejde som Castaneda i Kunsten at Drømme.
Hvad med kursus - eller en artikel om - ikke drømmetydning men at leve livet med henblik på at få
spændende drømme. At drømme spændende drømme som Karen Blixen handler vel om at vågne op!

Ja, det var bare et par strøtanker. Håber du har haft en god påske.

Kærligst Anne.

Svar:

Kære Anne !
Tak for brev - er det dig eller mig, der skal lave det pågældende kursus ??

- Hvis det er dig, vil jeg godt meldes til.

Hilsen redaktøren af DRØMMEBREVKASSEN.


Flere breve fra april: D's drøm.
Flere breve fra april: Ann's drøm.
Juli: Kattedrøm (J.S.s).
September: Et kristent, ungt menneskes drøm...
---drapril slut--- ---drapri2---

Drømmebrevkassen april -99 II

******* ****'''''''''''******

Om drømme
Spørgsmål og svar fra januar 1999. Rejser, vand, Tobias's drøm m.m.
Breve fra februar -99.
Breve fra marts 1999.
Jette's drøm, marts 1999.
Artikel af Peter Værum om eventyr og drømme
- ridser i facaden.
Et spørgsmål om drømmes betydning for kristne mennesker.
tilbage til hovedsiden.

"D."s drøm: ("D." er en kvinde)

Jeg skal til at køre en pige på 5-6 år op ad en cementrampe i kørestol. For enden er der en dør.
Inden vi kører, foreslår pigen, at hun skal skubbe mig. Jeg svarer prøv bare, men du kan jo nok se jeg er så stor. Barnet kører mig op og ind gennem døren. Nu er jeg alene på en kirkegård. Et par gartnere går rundt og har meget travlt med at rive og plante. Jeg tænker: det var dog gevaldigt så travlt, de har.

Svar:

Hvordan har dit indre barn det ??
Kan det passe, at hun er noget forsømt - fordi du ikke har (haft) ordentlig kontakt med dette vigtige væsen, den spontane, legende, følsomme, energifyldte,ubeskyttede side af dig ? - Hun sidder i rullestol i din drøm.
Men drømmen siger, at du kan komme fremad, hvis du lader hende komme frem, bruger det barn, lader hende gøre arbejdet. Hun kan skubbe dig frem.

Eller også er det omvendt (sådan er det tit med drømme ...!):
Du må ikke lade din barnlige (infantile ??) side gøre hele arbejdet.

Frem til kirkegården skal du jo nok under alle omstændigheder, selv om kan virke som et skræmmende symbol; nu er drømmen såvidt jeg forstår drømt her i påsken, så det er nærliggende at tolke alt med død som det, der fører frem til genopstandelse. Dvs. jeg gætter på, at kirkegården er dit område for forvandling.
Noget dør, noget nyt bliver til.
Gartnerne, der står for vækst og omsorg for alt det spirende nye, har jo også travlt.
Så det lover jo godt - selv om du måske oplever, at du har det lidt hårdt lige i øjeblikket .....?

Hilsen redaktøren af DRØMMEBREVKASSEN.


Flere breve fra april - fra Anne.
---drapri2 slut--- ---dr2---

Drømmebrevkassen juni -99


23.juni 1999.


Endnu et brev fra juni måned:


Hej Peter ! Efter vores samtale igår om min missionske baggrund, og hvor meget den har ødelagt mit forhold til gudstjenesten, drømte jeg en drøm, som du godt må sætte i "drømmekassen":

"Jeg er på vej hjem i bil. En mand kører. Det er nat, eller drømmen er sort/hvid. Manden stiger ud og styrer udefra bilen baglæns ned ad bakke. Jeg vil ud, men han forsøger at holde mig fast inde i bilen.
Jeg kommer ud og ser undrende på mandens manøvrering rundt i et sving mod højre.

Jeg går ind i en banegårdshal, jeg vil med toget. Jeg ser en høj, bleg ung mand. Han ser syg ud i øjnene, og har bind om hænder og fødder. Han har armene skråt op. Jeg skynder mig at se væk. Han ser uhyggelig ud og jeg tænker, han kommer fra et hospital.
Jeg er bange for at blive smittet. Men det lykkes ham at få øjenkontakt med mig og derfor lykkes det ham at fange mig ind. Han holder stramt om mine ankler og håndled og vi står front mod front.
Der er mange mennesker i hallen og jeg råber "hjælp mig" mange gange men ingen reagerer.
En kvinde jeg kender befrier mine håndled, men manden holder stadig stramt om anklerne.
Jeg vågner med mine råb om hjælp."


Den eneste dagsrest, jeg kan komme på, er at vi snakkede om kristendom, og jeg kom i kontakt med min barndoms modvilje og angst for det. Kan den unge mand ikke være en jesusfigur? som barn havde jeg afsky mod Jesus på korset-figuren. Jeg bryder mig stadig ikke om den, kan meget bedre lide Thorvaldsens Kristus."

A.M.


SVAR:

Du må passe på, at vi mænd ikke får lov at køre rundt med dig.
Hold fast i din egen kurs.

Og hvis vi kan tolke skikkelsen i drømmens anden halvdel som den korsfæstede, så bliver det nok ikke så nemt at slippe for at forholde sig til ham.

Hilsen
Peter.
Drømme fra februar.
Jette's drøm, marts.
Drømme fra maj.
En anden drøm fra juni's drømmebrevkasse.
Juli: Kattedrøm (J.S.s).
Oktober: Drøm om hvepse.
Artikel af Peter Værum om eventyr og drømme
- ridser i facaden.

tilbage
tilbage til hovedsiden.


---dr2 slut---