Peter Værums hjemmesider
DRØMMEBREVKASSEN


Drømmebrevkassen

juli 2ooo

17-07-00

Hej,
Jeg så af din hjemmeside at du er meget til C.G. Jung, det er jeg også.
Selvom jeg ved en hel del om drømmetydning og i et vist omfang er i stand til at tyde mine drømme selv, er jeg i de sidst par uger stødt på et par drømme jeg ikke helt kan tolke. De drømme jeg kan huske, plejer som regel at være drømme der skal fortælle mig noget.
Jeg plejer som regel kun at drømme med "hoved", men de sidst par gange, hvor jeg kan huske drømmen, har jeg haft hele kroppen med, hvilket vil sige at jeg et par gange har sparket vildt ud i sengen, hvilket har resulteret i at min kære kat har fået et par spark selvom den ikke havde fortjent det.(Stakkels kræ)

Det er meget svært at fortælle helt nøjagtig hele drømmesekvensen af begge drømme,da jeg kun kan huske få brudstykker af den, men essensen af dem begge er at flere personer har holdt mig tilbage, enten fordi jeg skulle flyttes hen et andet sted, og jeg ikke ville.( Jeg er natur meget stædig, og temmelig meget jyde) Eller fordi at flere personer har prøvet på at holde mig tilbage fra at flytte mig et andet sted hen. Begge drømme har resulteret i at jeg har kæmpet imod med alt hvad der nu var muligt.

Det der syntes anderledes fra mine tidligere drømme er at kroppen reagerer med, ret volsomt. Det jeg godt ved er, at alt hvad du drømmer er en del af dig selv; det jeg ikke kan greje er hvorfor jeg i
den ene drøm bliver tvangsforflyttet, og i den anden drøm ønsker jeg selv at forlade stedet, men får ikke lov?- Og begge drømme resulterer i at jeg sparker rundt i sengen, hvilket jeg ikke har gjort i de sidste 20 år.
Jeg ved der er en konflikt, jeg er som sådan også bevidst over hvad det handler om, men hvorfor kæmper jeg sådan imod ?

Lige til sidst har jeg en underlig drøm jeg drømte for et par år tilbage, hvor jeg stod midt i en personlig udviklingskrise.
Jeg drømmer jeg er inde i et helt nyt hus, meget flot og ekstravagant design. Væggene er hvide, der er helt nyt maghoniparketgulv, ingen møbler, det eneste der er i huset ud over mig er en bunke tegninger, papir og farvekridt. Til den ene side er der kæmpe store panorama vinduer, der går ud til en græsskråning, der går opad, hvilket vil sige jeg sådan set ingen udsyn har, udover jeg kan se himlen er klar og blå.
På græsskrænten uden for mine kæmpe vinduer, vralter der temmelig mange pingviner rundt, der virker temmelige klodsede, da de vralter rundt på land. Det jeg tænker er, hvorfor de er her og ikke i vandet der ligger bag skråningen. Dagens 2000,- kr. spørgsmål er: Hvad laver de pingviner i min drøm? - Jeg spurgte en drømmetyder (der er meget til symbolsprog) om det samme. Det eneste plausible svar hun kunne give mig er at pingviner hører til koldt, frost område, og det de symboliserer er fastlåste
følelser. Det kan jeg ikke helt acceptere, så jeg vil gerne høre en anden mening.

På forhånd tak,
Med venlig hilsen
Lene

 

SVAR:

Ja, mennesket er ambivalent. Du er præget af ambivalens: modsatrettede følelser.
På den ene side er der en side i dig, der godt vil være med til at flytte sig: ændringer - udvikling - personlig vækst. På den anden side er der en mere magelig eller bange side i dig, der stritter imod.
Sådan er det tit.
Det er en oplagt beskrivelse af mennesket. Vi kæmper med os selv.
Paulus beskriver ambivalensen i romerbrevet kap. 7:
"Det gode, som jeg vil, det gør jeg ikke. Det onde som jeg ikke vil, det gør jeg". Han ser konflikten i mennesket meget tydeligt.
For mig at se er der ikke den store forskel på, om det er nogle mennesker, der vil hindre dig i at flytte dig - eller om det er nogle mennesker, der vil tvinge dig til at flytte et nyt sted hen. For - som du selv er opmærksom på - alle optrædende i din drøm er sider af dig selv.

Du skriver, at du godt selv er klar over, hvad den indre konflikt går ud på.
Så drømmen er vel tolket ?
Du skriver ikke, hvad det drejer sig om. Og jeg bliver nysgerrig - men når du blot selv er klar over det, er der vel ikke mere at sige.

Og at du sparker ud i sengen - tjah, det gør vi altså en gang imellem. Ligesom vi snakker i søvne.
Det er vel meget normalt. Det, der egentlig trænger til en forklaring, er, at vi ikke altid reagerer kropsligt på drømmenes tildragelser. - Søvnforskere mener, at der findes en mekanisme, der "slår motorikken fra", når vi sover. Det underlige er så, at denne mekanisme en gang imellem svigter. Og så går vi i søvne, taler i søvne eller sparker til katten.

Så er der dét med pingvinerne.
Du er flyttet ind et nyt, virkeligt flot sted. Drømmen må være foregået på et tidspunkt i dit liv, hvor du virkelig har haft det godt. Eller efter at du har ændret dig efter en gunstig udvikling. Der er virkelig højt til loftet i din personlighed.
Det store panoramavindue handler vel om, at det er meningen, at du skal se udad (efter måske i en periode at have været meget indadvendt ?)
Eller arbejde mere med dig selv (tegningerne og farverne...). Og det er lidt interessant med det manglende udsyn. At du kan kan se den blå himmel (det religiøse aspekt eller hva' ??), men ikke så meget af den daglige realitet og dine medmennesker.
Og så pingvinerne.
Altså - når du har fået én tolkning, der ikke passer dig, tror du så, du bare kan gå videre til den næste drømmetyder og få et "bedre" svar ?? På professionens vegne er jeg lidt stødt, kan jeg mærke.
Jeg hæfter mig ved, at for dig virker pingvinerne
. Disse uregerlige, "skæve" eksistenser optræder et sted, som du finder malplaceret. De kommer på tværs. Selv synes du, de hører til vandelementet (følelser, velvære, seksualitet).
Prøv selv og mærk efter, eller brug din fantasi, så lukker symbolet sig nok op.

Venlig hilsen
Peter Værum.


mere om drømme.
3o årigs rejse
ud af kroppen ....
Fotografere en tornado....
Flystyrt.
Børn bliver væk
Når man ikke kan huske sine drømme.
Om padder, slanger - og en kindtand.
+ opfølgende drøm.
En fyr, der er jaloux.
Overfaldet af
hvepse...
Holger skyder løver
november -99
Bjarne og
Don Juan.
Helligånden ??
november -99
Rejser, vand,
Tobias's drøm m.m.
Et møde i badeværelset..
I et fremmed land.
Russerne er efter mig.
Bilen skal ordnes. Mand m. kniv.
Om ANIMUS.
Anne's forslag.
A propos
Karen Blixen.
D.s drøm om det indre barn.
Ondskabsfuld eks-kæreste.
Drøm I om hudorme.
En pige med en indremissionsk baggrund.
Drøm om den korsfæstede.
Kattedrøm (J.S.s).
Et kristent
menneskes drøm.
Et spørgsmål om
drømmes betydning for kristne
mennesker.


Drømmetydningens
regel nr. 1!
Introduktionsartikel om drømme (P.V. 1989).
Artikel af Peter Værum om eventyr og drømme
- ridser i facaden.
Hvad skal man mene om drømmenes fænomen ?
Kort om drømme.
Et forsøg på at
genmmentænke
drømmenes fænomenFlere breve år 2ooo.

2o spørgsmål fra 3 piger, der skriver projektopgave....