Peter Værums hjemmesider
DRØMMEBREVKASSEN


Drømmebrevkassen

Oktober


  Hej jeg er en pige på 18 år.
  Jeg drømte denne her drøm i går og jeg ikke ku` få den ud af hovdet, jeg føler den virklig den vil fortælle mig noget, men jeg kan ikke rigtig finde ud af hvad, så jeg håber du kan hjælpe.

  Min kæreste, to af mine veninder og mig, er i en slags park. Min kæreste ligge helt nøgen med en prostitueret, de er ved at finde en stilling. Jeg står og kigger på dem, mine to veninder står der også, jeg har ikke lyst til at se på dem.
  Pludselig står jeg et stykke væk, men jeg kan stadig se dem. Nu er de godt igang, men det er i en upersonlig stilling og jeg ved min kæreste ved, syntes det. Jeg tænker på om han valgte den stilling for min skyld og på om han mon tænker på mig. jeg føler min sur, såret og til grin, mine veninder står stadig der ovre og de finder det ret sjov. Jeg kan ikke finde ud af om jeg kan tillade mig at være sur. Han havde jo sagt,at han ville prøve og være sammen med en prostitueret og jeg kan ikke huske hvad jeg svarede. Så er jeg pludselig sur og jeg tage nogen af hans smøger, nærmest i protest, deres jakker hænger ved siden af mig, jeg vil også tage nogen af hendes smøger, men så syntes jeg det er synd for hende, så jeg gør det ikke. Jeg løber forbi dem og væk.

  Så er jeg på jeg op af en grøn bakke, jeg er sur og ligeglad med om jeg kan tillade mig det, men jeg tænker stadig på det. Jeg beslutter at jeg ikke vil være sammen med min kæreste mere, men jeg har det bestemt ikke godt med det.

  Så sker der noget meget forvirrende jeg ikke rigtig kan huske, men jeg prøver i hvertfald at ringe til en, enten er det en veninde eller min kæreste, men personen tager ikke tlf. også får jeg et billede i mit hovde af, at personen er sammen med en hel masse mennesker der er klædt ud i det samme underlige tøj.
  Så er jeg lige pludselig til en fest eller en opvisning, vi er en hel masse der skal opvise en dans, jeg danser med i den tro at jeg kender dansen, det ikke den dans alligevel, men det er for sent, jeg bliver nød til at danse med så godt jeg kan, jeg kigger efter de andre. På et tidspunkt i dansen skal en anden pige og jeg løftes, jeg kan se at hun ikke vejer noget og jeg bliver bange for at jeg er alt for tung, men jeg vejer heller ikke noget, det er en af mine gamle veninder der lufter mig og hun siger jeg klare mig okay. Bagefter står jeg og griner lidt med nogen af mine andre veninder, over jeg trode det var en anden dans, men jeg syntes egenlig ikke det er særlig sjov.

  Jeg sidder på et bord i et baglokele der hører til der hvor vi dansede, min kæreste sidder på en stol ved siden af. Jeg tager smøgerne op af min lomme og skal til at tage en smøg op af parken, da jeg opdager der er så nogen ulækre nogen, der er hende der prostitueredes, som jeg åbenbart har taget alligevel, min kæreste kigger på mig og griner sådan lidt skadefro, men jeg lader som ingenting og finder en normal.

  På et tidspunkt siger min kæreste rigtig glad til mig, at hende den prostituerede var hel vild med hans penis, jeg siger at det kan han da ikke vide og tænker at det jo godt kunne være hun bare lod som om. Jeg får en væmmelig fornemmelse af hun var blevet vild med ham og han var blevet betaget af hende og nydt da de var sammen og så vågner jeg.

  Håber ikke jeg har skrevet alt for meget og du måske kan fortælle mig lidt om hvad denne her underlige drøm kan betyde.

  venlig hilsen Skopionen


SVAR:

Kære Skopionen.

Ja - det er vel en drøm, der kommenterer dit seksualliv med din kæreste !

Hvis jeg forstår det rigtigt, så har du et aktivt sexliv med din kæreste - og har ikke noget imod at jeg kommenterer det. Hvis jeg tager fejl, må du sør'me undskylde.
Så handler det om et andet område af dit liv, hvor du skal passe på, at du ikke prostituererer dig.
Først husker vi på drømmetydningens regel nr. 1: Alle symboler, alle personer, der optræder din drøm er sider af dig selv.
Og så ser vi på de piger, der optræder i din drøm:
Der er to piger (veninderne), der synes at det er ganske morsomt at eksperimentere lidt med nye stillinger og andre (sex-)aktiviteter, der går lidt uden for rammerne af, hvad du er vant til.
Og så er der en pige (dig, dit jeg), der synes at den slags er lidt for upersonligt.
Og så er der en pige, der prostituerer sig. At prostituere sig - det betyder at gøre noget seksuelt, man ikke bryder sig om, for at opnå "profit" - penge eller andre former for "gevinst", det kan f.eks. være at blive accepteret, at leve op til kærestens forventninger (måske er man bange for at blive kasseret, hvis man ikke går ind på "spøgen") - eller andet.
Senere - i et andet afsnit - er der en pige, der ryger smøger. Og senere viser det sig, at smøger er ulækre og har med den prostituerede at gøre. - Nu ved jeg ikke, hvordan du har det med rygning. Jeg er tilbøjelig til at betragte det som en form for selvdestruktion; man ved, det er skadeligt - man hiver gift ned i sine lunger, man sårer sig selv; men der er også nydelse, social accept og en masse vane i det. Og afhængighed.
Men pigen, der ryger smøger (dig) er jeg tilbøjelig til at betragte som en pige, der sårer sig selv. (Hov - lige en strøtanke.... drejer dét her sig om at dyrke oral-sex ??? ...)
Ud over pigen, der griber ud efter en giftig smøg, når hun er sur eller trængt, er der også en pige, der er med i en dans, som hun ikke rigtig føler sig hjemme i. Der danses lystigt (det er i denne sammenhæng vel også et symbol på sex - eller lyst til sex ..?) rundt omkring dig - - (vi husker, at alle de andre dansende også er et symbol på, hvad der foregår i kroppen på dig, hele dig, der er også megen lyst og fest-energi i dig) - men der er en tendens til, at mønstrene kører med denne pige, måske går det for stærkt, eller hun er for urutineret i trinene.
Og hun mister totalt sin jordforbindelse af det. Hun bliver løftet i vejret af en anden pige, der synes det er helt i orden at komme op i de tyndere luftlag og blive "luftet". (Og hvad sex angår, er det vel et område af livet, hvor det ligger i sagens natur, at vi mister jordforbindelsen. Og kommer "op og gynge". Det er der vel ikke noget galt i, når bare vi kender vore egne grænser og ikke lader nogen gå over dem.)
Drømmen anviser dig - synes jeg, man kan sige - at gå op på en grøn bakke og se på hele din adfærd "sådan lidt fra oven", som man siger. Det er vel det, du gør, når du beskæftiger dig med drømmen. Ligesom det at prøve at telefonere til én af de andre i drømmen - vel sagtens er drømmens anvisning om, at du skal prøve at få bedre kontakt med disse ubevidste sider af dig selv.

Hvad er det så for sider, du skal prøve at få kontakt med ?

Ja, altså. Det er den del af dig, der har lyst til at udvide grænserne for din seksuelle aktivitet med din kæreste (de to veninder, der synes, det er sjovt).
Og så er det dit bevidste jeg, dig selv i drømmen, der synes, at det her er lidt for upersonligt.
Og så er det den del af dig, der er tilbøjelig til at prostituere sig; du må være meget bevidst om dine egne grænser - hvis du eksperimenterer, må du ikke lade andre køre med dig eller falde ind i nogle gamle mønstre i "dansen" (kønsrollemønstre ?).

Du er kort sagt ambivalent. Altså i strid med dig selv.

Og det er vel ikke så mærkeligt - hvis altså jeg har ret i, at drømmen simpelthen kommenterer dit 18-årige sex-liv med din kæreste.
På det område - som på alle andre af livets væsentlige områder - handler det vel mest om at turde være ærlig omkring sine behov (din kæreste er måske god til det, han er nøgen i drømmen, dvs. ikke dækket ind af roller, masker, facade ...) - at turde stå ved, hvad man har lyst til og hvad man ikke har lyst til - kende sine grænser og retten til at kræve dem respekteret - og insistere på at være personligt til stede i det hele. Så det ikke bliver upersonligt.

Jeg håber ikke, jeg har ramt helt ved siden af.
Fra gammel tid har jeg nogle principper om, at sex ikke skal være tabu.
Men jeg løber jo en vis risiko for at vade rundt i nogle ømtålelige emner som en elefant i en glasbutik.

Venlig hilsen
Peter Værum.  Et par dage efter får jeg en tilbagemelding, som jeg jo altid er så glad forat få, til brevkassen::

  Hej igen -
  Du har nok ret i mange af de ting du skriver, jeg har i hvertfald svært ved af sætte grænser.
  Jeg har haft et meget dårligt forhold til sex og ikke kunne finde ud af at sige fra, ( jeg har aldig haft oral-sex), men den kæreste jeg har nu passer godt på mig, så det undrer mig at jeg drømmer det nu, men jeg tror måske jeg er bange for, at gøre noget jeg ikke har lyst til, fordi det efterhånden er blevet alt for nemt, kan det have noget at gøre med det, tror du?

  venlig hilsen skopionen

  PS. det gør ikke noget du vader rundt som en elefandt, man er jo ret anonym og man skriver jo for at hører hvad du tror, så TAK for dit svar.


SVAR:

Jeg er ikke helt klar over, hvad du mener, når du spørger, om det er fordi det er blevet alt for nemt. - Hvad er det, der er for nemt? - er det at indvillige i at gøre noget, du ikke har lyst til (det er dét, jeg ud fra drømmen kalder at prostituere sig..) - - eller er det at sige fra ??
Jeg tror, at det aller-vigtigste i dit liv er, at du kan kunsten at sige fra. Kunsten at mærke sine egne grænser. Og at du har en viden om, at ethvert menneske har en ret til at kræve sine grænser respekteret. - Du må tænke igenne, hvor høj prisen er, hvis man "prostituerer sig".
Hvis jeg prøver at bruge min intuituion (og dét skal man være forsigtig med at sætte sin lid alt for meget til - men alligevel..) - får jeg en følelse af, at dét, du bedst kunne gøre, var at koncentrere dig meget om den del af drømmen (lav evt. en tegning), hvor du danser med i en dans, du egentlig ikke kender, men hvor du kigger efter de andre for at gøre som de gør.
Hvordan har du det med det ?
Dans er i mine øjne noget dejligt og livsbekræftende, der er megen lystfølelse i dans - men ethvert menneske skal finde sin egen dans; en dans, der kommer indefra. Held og lykke med det - - lad os se, hvad de følgende drømme siger.

Peter.Send mig en mail.

Artikel af Peter Værum om eventyr og drømme
- ridser i facaden.


mere om drømme.


Forelsket. Bløder fra underlivet.
Forelsket i 2 fyre.. Lidt eller meget.
At gå ned i kælderen. Flere rum i huset.
Udstilling. 2 el. 3 rum. SKYGGEN!
Freuds personlighedsmodel, uniformeret personale, løver m.v.
Klaustrofobi i Tyrkiet.
3 børn på børnecykler.
Kvinde, der rejser ud af kroppen.
Fotografere en tornado....
Flystyrt. Børn bliver væk
Når man ikke kan huske sine drømme.
Om padder, slanger - og en kindtand. + opfølgende drøm.
En fyr, der er jaloux.
Overfaldet af hvepse...
Holger skyder løver november -99
Bjarne og Don Juan.
Helligånden ?? november -99
Rejser, vand, Tobias's drøm m.m.
Et møde i badeværelset..
Hus i to etager. Badeværelse + en heks !
I et fremmed land. Russerne er efter mig.
Bilen skal ordnes. Mand m. kniv. Om ANIMUS.
Anne's forslag. A propos Karen Blixen.
D.s drøm om det indre barn.
Ondskabsfuld eks-kæreste.
Mand m. motorcykel og så kører vi bare derud a'.
Tolder. Lang spids m.v. - Henrik N. tolker 5 drømme.
Drøm I om hudorme.
En pige med en indremissionsk baggrund.
Drøm om den korsfæstede.

Kattedrøm (J.S.s).
Et kristent menneskes drøm.
Et spørgsmål om drømmes betydning for kristne mennesker.
En drømmetyder, et teater, en mor, en støvsugerslange...
Uforklarlig rejse i vågen tilstand. Litteratur om "astralrejser".
8 spørgsmål fra Maria og Hanne Louise.
Nyt syn på barndomhjemmet, hunden må ikke løbe ud.

2o spørgsmål fra 3 piger, der skriver projektopgave....
Tilbage til hovedsiden.