Drømmebrevkassen

marts 2oo1

Om SKYGGEN.

14 årig skal se en TYRANNUSAURUS REX i øjnene.


  Hejsa!

  Jeg er en pige på 14 år, som ofte har de mærkeligste drømme.
  Jeg undrer mig tit over hvorfor jeg får dem og hvad de betyder, men det er så svært at bare finde et eksempel at jeg nu vil spørge en lidt mere erfaren person om hjæp.
  Den, jeg nu vil fortælle om, er blot en af de mange underlige drømme jeg har, for jeg har meget sjældent realistiske drømme og det undrer mig. Når jeg diskuterer drømme med mine venner er deres langt mere realistiske og de siger altid at jeg er den eneste der får så mærkelige drømme, men bedøm selv:

  I den by, hvor jeg bor, blev min familie (og kun min) angrebet af en dinosaurus (det var en tyrannusaurus rex og jeg kan stadig se den for mig med de skarpe klør og små vrede kineser øjne).
  Den jog min familie og mig ud på en cykelsti i nærheden af hvor jeg bor, og stod der og ville helt klart æde dem. Jeg slap væk og løb hjem og uden at tøve eller tænke mig om, tog jeg alt vores lyse (bemærk:lyse!) pålægschokolade og alle vores CD'er(!) og løb tilbage til min familie med det.
  Jeg kastede først alle Cd'erne op til den og den spiste dem fornøjeligt og bagefter den lyse pålægschokolade. Da jeg så løb tør for Cd'er og pålægschokolade jagtede den mig og jeg gemte mig i vores kælder, hvor vi har vasketøj.
  Den fandt mig og i forvirring kastede jeg noget vasketøj ind i gabet på den, og det satte sig fast.
  Længere kom jeg ikke, for min far vækkede mig idetsamme.

  Skriv til mig hvis du finder et svar på min email adresse og som sagt: det er kun en af rigtig mange.

SVAR:

Ja - en dinosaurus er et voldsomt symbol, fordi det er et dyr, der kommer så dybt, dybt nede fra de dybeste lag i det underbevidste. Det er jo et forhistorisk dyr, et forvokset krybdyr og dermed et atavistisk symbol på nogle kollektive urkræfter i os.
(Det er i øvrigt bemærkselsesværdigt, at der verden over er denne store interesse for dinosaurus'er. Spielberg laver film om den, børn læser bøger om dem, og der er et hav af tegneserier, billeder, plakater osv. Man kan sige at dinosaurus'en vågner i det kollektive, den kommer på en måde ud af det dybe kollektive bevidste og den - og de arketypiske urkræfter den står for, er på vej til at blive integreret i kulturen - så vidt, at den nu kommet ind i en almindelig 14-årigs drømmeliv. ...).
Men din drøm er nu nok ikke så usædvanlig endda. Det er faktisk en klassisk SKYGGE-drøm, skruet sammen som så mange andre, som teen-ager'e også drømmer. (Noget andet er så, at de fleste drømme, som teen-ager'e fortæller videre, nok mere handler om møder med lækre fyre og tiltrækkende sild, som de har et godt øje til ...).

Drømmen er bygget op omkring en modsætning mellem et kraftfuldt dyr - dinosaurussen - der virker meget skæmmende og på den anden side din familie. Det må tolkes som en hidtil ukendt kraft i dig af instinktiv karakter (dinosaurussen er jo et dyr, og symboliserer derfor drift, instinktive kræfter i os) der er i dig, der truer dit sociale liv, fordi den står i modsætning til din sædvanlige rolle som sød pige i familien. Jeg er ikke helt klar over, hvad det er - hvis det havde været et almindeligt dyr, en løve eller en hest eller lignende, ville det ganske givet være symbol på enten seksuelle impulser eller agression, vrede, men dette symbol går jo måske dybere ned i nogle næsten ukendte lag i os. Der er noget helt ukendt, der er ved at bryde frem. Og som sagt truer det det billede, du og din familie har af dig og din rolle i familien. Du skal til at se med nye øjne på dig selv.
Og som det altid er med SKYGGEN - den mørke bagside af vores jeg - er den korrekte holdning, at man ikke prøver at holde det nede, undertrykke den, kontrollere eller fortrænge den, så-at-sige fodre dyret med CD'er og lys pålægschokolade. Altså give accept og næring, opmærksomhed til disse ubevidste sider, der er ved at bryde frem. (Måske ligger der også det element i det, at dinosaurusen æder nogle sider af dit liv, som du holder af. Hvis dinosaurusen skal have plads, koster det nogle vaner, nogle ting, du identificerer dig med. Sådan er det det jo at være 14 år og i forandring ...).
I din drøm er det både dig og din far og mor, der er truet og som havner ude på cykelstien, uden for huset. I er altså ikke hjemme, i er ikke jer selv. Men du klarer dig bedst. Du slipper fra dyret. Dinosaurussen truer så med at æde din far og din mor. Måske ligger der dermed også den symbolik i det, at dit billede af din famile vil blive ændret, når dinosaurussen kommer frem.
(Og man kunne måske lige spørge - det er kun en strøtanke - om din far inderst inde er en større tyrannosaurus end du måske har gjort dig klart ... ??).

Som sagt er en TYRANNOSAURUS REX et temmeligt voldsomt symbol. Alligevel tror jeg ikke, du behøver at være bange for, at være så voldsomt anderledes end dine kammerater. Konflikten i drømmen er i hvert fald en helt klassisk konflikt, som alle unge bruger deres teen-age år på at bøvle med.

(Jeg skriver til dig som jeg ville skrive til en voksen - så måske er der mange fremmedord og begreber, der er svære at forstå for en 14 årig. Men at forstå en tyrannusaurus rex er heller ikke let. Og jeg har ikke særlig meget forstand på, hvordan 14 årige snakker og tænker - så jeg håber, du alligevel - evt. ved hjælp af en fremmedordbog - vil kunne forstå mig.)

Ellers skriv gerne igen.

Venlig hilsen
Peter Værum.

**********Ung pige får en roseaf en due.
Om vand.
Stjerneskud. Forelskelse. 15 år.
14 år. Forelsket i en fyr, der har en kæreste.
18 år. Om ikke at prostituere sig.
Ung mand i svømmehal.
Kvinde i svømmehal.
2o år. De indre dæmoner. Et kristent menneske og en klassisk SKYGGE-drøm.
Roser. 2o år. Kærestesorg. Mormors grav.
Ung pige i badeværelset med en heks !
Forfulgt. Flygter.
På flugt fra mafiaen.
Ta' livet af lillebror. SKYGGEN.
Asiater skyder. Skyggen!!
Elskov på en hest.
Generelle spørgsmål. Til projektopgave, Greve.
Telefonen ringer.
Komme for sent. Rejse hjem. Bagagen..
Grave i haven. Vækst og jordforbindelse.
Freuds personlighedsmodel, uniformeret personale, løver m.v.
Fotografere en tornado ....
Flystyrt. Børn bliver væk
****

Artikel af Peter Værum om eventyr og drømme
- ridser i facaden.
mere om drømme.
Et forsøg på at genmmentænke drømmenes fænomen
Mand m. motorcykel og så kører vi bare derud a'.
Drøm I om hudorme.
En pige med en indremissionsk baggrund. Drøm om den korsfæstede.
Kattedrøm (J.S.s).
Et kristent menneskes drøm.
Et spørgsmål om drømmes betydning for kristne mennesker.
En fyr, der er jaloux.
Overfaldet af hvepse...
Bjarne og Don Juan.
Helligånden ?? november -99
Rejser, vand, Tobias's drøm m.m.
Et møde i badeværelset..
I et fremmed land. Russerne er efter mig.
Bilen skal ordnes. Mand m. kniv. Om ANIMUS.
Anne's forslag. A propos Karen Blixen.
D.s drøm om det indre barn.
Ondskabsfuld eks-kæreste.
Uforklarlig rejse i vågen tilstand. Litteratur om "astralrejser".
2o spørgsmål om drømme fra 3 piger, der skriver projektopgave....
8 spørgsmål fra Maria og Hanne Louise.
Nyt syn på barndomhjemmet, hunden må ikke løbe ud.

tilbage til hovedsiden.