Peter Værums hjemmesider


DRØMMEBREVKASSEN februar 2oo1

Kærestesorg

  Hej Peter !

  Jeg håber, at du kan hjælpe mig med at analysere følgende 2 drømme som jeg drømte med få dages mellemrum.
  Jeg er en pige på 20 år.
  For 2 måneder siden gjorde min kæreste (Ken) igennem 2 år det forbi mellem os. Det gjorde utroligt ondt (det gør det stadig), da jeg nærmest betragtede ham som den enste ene. Grete i drømmen er hans nuværende kæreste.
  I den anden drøm optræder min mormor, som jeg havde et nært forhold til, selvom hun i mange år var meget syg. Hun var nærmest en moderfigur (ikke fordi jeg mangler min mor) og en meget tryg person.

  Drøm 1:

  Jeg går rundt i sammen med Ken. Egentlig skal han hjem. Grete venter på ham, hun skulle lave mad til ham. Han trækker en cykel. Jeg får en buket blomster med bl.a. en lilla rose, der er lukket, en rød rose, der er lukket og endnu en rød rose, der taber alle bladene. Jeg tænker på at jeg vil samle bladene op og tørre dem i min lille mørkegrønne skål.
  Jeg ser Grete + noget af Ken' familie, da vi går forbi huset.

  Jeg kommer hjem til mor og far. Vi drikker en vin, som far ikke kan lide (den hedder DÃO). Der er landbrugskrise fordi der er sket noget med kornet på markerne. Mor og far spørger om jeg har fået min morgenmad, da butikkerne har udsolgt af morgenmadsprodukter. Jeg har fået rugbrød m. ost. Grete laver en spegepølsemad til Ken, - jeg undrer mig, eftersom hun er vegetar. Jeg fortæller, at buketten er fra min mand.
  Noget med et stykke sæbe, der har noget at gøre med Ken og Grete, da jeg vasker hænder.


  Drøm 2:

  Jeg går hen mod en kirkegård, hvor mormor ligger begravet. En lille pige som også kendte hende er der sammen med en voksen. Pigen finder selv derhen uden at vide, hvor det er (intuition) og jeg er meget imponeret. Graven er smykket med små kunstige nisser m.m. der egentlig er usmagelige, men da det er mormor er det accepteret. Jeg kommer derhen, læser stenen som står på et andet sprog, måske latin. Der står, at lægen under en operation, hvor hun var halvdød, fandt 6 flotte diamanter i hendes hals. Det er ikke klart om diamanterne var skyld i hendes død.

  På forhånd tak - Med venlig hilsen
  Inge

SVAR:

Kære Inge! - - (Navnene er ændret ...)

Symbolerne med roserne, der ikke er foldet ud og mister bladene, er vel et præcist symbol på, hvordan du har det. Alvorlig kærestesorg. Et menneske skulle jo helst blomstre og folde sig ud, vi taler om menneskelig vækst. Og du skal nok lige slikke sårene en tid endnu, og så begynder du at "blomstre igen". Drømmen gør opmærksom på problemet med at få næring. Spørgsmålet om næring er psykologisk set spørgsmålet om at få dækket sine behov. Hvad lever vi af: Kærlighed, accept, udfoldelsesmuligheder, støtte, hvile, lyst osv. osv. Ken får næring af Grete. Lad os acceptere det. Det er ikke dig, der skal give Ken, hvad han har brug for. - (Naturligvis afspejler det også nogle sider inden i dig, hele drømmen er en afspejling af din personlighed - men de indre konstellationer har en parallel i den ydre verden...).
Og du har problemer med at få, hvad du skal have; der er landbrugskrise: problemer med vækst og næring. Farfiguren kan ikke lide vinen: Den styrende instans inden i dig har det svært med de sider af livet, der vedrører fest & farver, lyst & glæde. Det er skruet ned på lavt blus - lige nu.
Hvad gør man så i den situation ?
Ja - drømmen lægger vel for det første op til, at du er opmærksom på, at du får den næring (psykisk), du har brug for. - Og du skal ikke vente at få det af Ken - måske kan du langt naturligere hente noget hos dine forældre, eller hvad ??
For det andet er der dette med at vaske hænderne. Slutningen på en drømmesekvens rummer ofte et udkast til en løsning, så-at-sige drømmens udvej af de skitserede problemer og konflikter. Det er her vist ikke noget med "at vaske sine hænder" ligesom Pontius Pilatus - i dit tilfælde gætter jeg på, at det er noget med renselse, at være ren, at "holde sin sti ren", som man siger. Og det vil vel sige: Være ærlig over for sig selv - og den slags.

Drøm 2:

Mormor og mormors grav - afspejler vel, at der er områder i dig, der er "døde" - livløse, følelsesløse - eller fyldt med sorg. Men alligevel er det derude på graven, du kan hente inspiration til at komme videre. Du må finde disse nisser i dig selv. Måske vil disse skæve sider eller ukonventionelle udtryk i dig selv virke "smagløse", hvis du slipper dem løs. Men det er alligevel nok ikke så tosset.
Og så det værdifulde symbol med diamanterne i halsen:
Halsen er området for stemmegivning, dvs. kreativt udtryk, kommunikation og menneskelig forståelse. Midt i al bedrøveligheden, midt i din sorg, ligger der noget yderst værdifuldt. Ædelstene er jo et dyrebart symbol på noget holdbart og værdifuldt. Og hvis du kan finde et udtryk - et mundtligt udtryk eller et kreativt udtryk for alt det, der sker, ligger vejen frem måske her.

  Venlig hilsen

  Peter Værum.Artikel af Peter Værum om eventyr og drømme
- ridser i facaden.
mere om drømme.

Freuds personlighedsmodel, uniformeret personale, løver m.v.
Angstanfald. Drøm om død og egen begravelse. Genfødsel.
Forfulgt. Flygter.
8 år. I fly. Om børns drømme.
15 år: Stjerneskud, farmor, farfar.
Frygt for at miste sønnen.
Bjerget, vejarbejde, slangen og dyrepasseren.
I en svømmehal med præster.
På flugt fra mafiosoer.
.. forudser dødsfald
.. sne på barneværelset
Pingviner !
3o årigs rejse ud af kroppen ....
Fotografere en tornado....
Flystyrt. Børn bliver væk
Når man ikke kan huske sine drømme.
Om padder, slanger - og en kindtand. + opfølgende drøm.
En fyr, der er jaloux.
Overfaldet af hvepse...
Holger skyder løver november -99
Bjarne og Don Juan.
Helligånden ?? november -99
Rejser, vand, Tobias's drøm m.m.
Et møde i badeværelset..
Hus i to etager. Badeværelse + en heks !
I et fremmed land. Russerne er efter mig.
Bilen skal ordnes. Mand m. kniv. Om ANIMUS.
Anne's forslag. A propos Karen Blixen.
D.s drøm om det indre barn.
Ondskabsfuld eks-kæreste.
Mand m. motorcykel og så kører vi bare derud a'.
Tolder. Lang spids m.v. - Henrik N. tolker 5 drømme.
Drøm I om hudorme.
En pige med en indremissionsk baggrund. Drøm om den korsfæstede.
Kattedrøm (J.S.s).
Et kristent menneskes drøm.
Et spørgsmål om drømmes betydning for kristne mennesker.

En drømmetyder, et teater, en mor, en støvsugerslange...
Uforklarlig rejse i vågen tilstand. Litteratur om "astralrejser".
2o spørgsmål om drømme fra 3 piger, der skriver projektopgave....
8 spørgsmål fra Maria og Hanne Louise.
Nyt syn på barndomhjemmet, hunden må ikke løbe ud.

Drømmetydningens regel nr. 1!
Introduktionsartikel om drømme (P.V. 1989).
Artikel af Peter Værum om eventyr og drømme
- ridser i facaden.
Hvad skal man mene om drømmenes fænomen ?
Kort om drømme.

tilbage til hovedsiden.