Peter Værums hjemmesider
DRØMMEBREVKASSEN


Drømmebrevkassen

slutningen af januar 2oo1


  Hej !

  Jeg er en pige der har projektopgave om drømme, så jeg vil gerne hvis I kunne tyde en drøm/mareridt for mig.
  Selv om jeg er 15 år nu, så kan jeg stadig huske, en drøm jeg gentagne gange havde som 8-9 årig. Jeg var bange for at falde i søvn i frygt for at skulle drømme om dem igen.

  Jeg starter med at sidde i et fly, alene, dog kan jeg høre høje ukendte stemmer overalt, det lyder måske ikke så uhyggeligt, men det uhyggelige består også i at stemmerne taler i den samme tone hele tiden, og de snakker hurtigere end man normalt gør, flyet begynder også at flyve nærmest i den samme irriterende hastighed, jeg holder mig for ørene for at holde det ude, men det lykkedes ikke.
  Men så lige pludselig, går jeg på et fortorv i en by (stadig med de samme hastige, irriterende bevægelser omkring mig). Til den ene side af mig er der en vej og udenfor den bare et hvidt område. Til den anden side er der butikker eller huse, jeg kan huske at gå forbi en slagter eller en dyrehandel, derefter ser jeg en mand/skikkelse der går imod mig, foran mig på fortorvet, så slutter drømmen, eller jeg vågner.
  Hvad kan det betyde?

  Hilsen MarieSVAR:

Jeg ser lidt anderledes på børns drømme end på voksnes (og teenage'eres). Børn vokser så hurtigt, også hvad deres personlighed angår. Der går et halvt år, og så er det lille menneske helt forandret, en hel ny personlighed. Derfor er forholdet mellem jeg'et og det ubevidste også hele tiden under voldsom forandring; der skal fortrænges meget for at ego'et kan opnå en vis stabilitet osv.
Det medfører naturligt nok en del kraftige drømme - ofte med mareridtets karakter. Fra det ubevidste møder barnets jeg mange fremmede impulser og billeder, og det kan naturligvis virke meget overvældende.
(Hvis man vil prøve at leve sig ind i, hvordan det er for sådan et forholdsvis lille uudvokset "jeg" at forholde sig til den store verden, kan man givetvis sammenligne med hovedpersonen i folkeeventyrene, der er på rejse gennem store skove og der møder farer og sære væsner....).
Derfor giver det ikke altid så megen mening at tolke børns drømme, sådan som vi ellers gør det her i drømmebrevkassen. D.v.s. tolke symbolerne på det almene plan. - Jeg mener, det er sundt og vigtigt, at børn får lov at fortælle deres drømme, det er godt at de voksne er opmærksomme på, at børn drømmer og at børnene mærker, at det er accepteret. Og det er da også erfaringsmæssigt meget morsomt og oplysende at høre børnene fortælle om deres drømme.

Men lad os nu for "øvelsens skyld" - nu da du spørger om en gammel drøm - gå ind i de symboler, der optræder i din drøm:

Du sidder i et fly - det kan vel tolkes som en afspejling af en situation, hvor barnet helt har mistet jordforbindelsen. Det går hurtigt fremad, men der er ikke megen realisme (måske er der stor tilbøjelighed til at dagdrømme sig væk fra realiteternes verden med dens jordbundne krav) i barnets aktuelle situation.
Stemmerne er vel et symptom på, at der er meget dynamik i det ubevidste, som presser sig på. Mennesker, der fortrænger meget, har sommetider en tendens til at høre stemmer, enten i virkeligheden eller i drømme - ... eller i en tilstand midt imellem. Gang på gang i drømmen bliver der sagt, at tingene går for stærkt for denne lille pige. Hun har lyst til at holde alle de påtrængende påvirkninger ude - men det vil ikke lykkes.
Anden del af drømmen afspejler vel igen situationen. Barnet bevæger sig midt mellem det aldeles ukendte på den ene side, og noget kendt (slagterbutikken: måske kroppen med dens muskler m.v. - dyrehandlen: drifterne, det instinktive).
Og manden, der kommer dig i møde, repræsenterer muligvis fremtiden, det ukendte. Den lille pige skal tage de indledende skridt til at lære den form for voksen, ansvarlig, maskulin, handlekraftig energi at kende - i sig selv - og det er naturligvis meget fremmed og virker derfor skræmmende.

Venlig hilsen
Peter Værum.

Send mig en mail.


15 år: Stjerneskud, farmor, farfar.
Bjerget, vejarbejde, slangen og dyrepasseren.
På flugt fra mafiaen.
I en svømmehal med præster.
Ta' livet af lillebror. SKYGGEN.
Pige, der rejser ud af kroppen.
Lig i kælderen. Huset med flere rum.
Asiater skyder. Skyggen!!
Elskov på en hest.
Stjerneskud. Forelskelse. 15 år.
Generelle spørgsmål. Til projektopgave, Greve.
Telefonen ringer.
Stamkunde på barndommens grill. UFO'er.
Tænder. Sammenbidt?
Komme for sent. Rejse hjem. Bagagen..
18 år. Om ikke at prostituere sig.
Grave i haven. Vækst og jordforbindelse.
Klaustrofobi i Tyrkiet.
Freuds personlighedsmodel, uniformeret personale, løver m.v.
Fotografere en tornado ....
Flystyrt. Børn bliver væk
Når man ikke kan huske sine drømme.
Om padder, slanger - og en kindtand. + opfølgende drøm.
En fyr, der er jaloux.
Overfaldet af hvepse...
Holger skyder løver november -99
Bjarne og Don Juan.
Helligånden ?? november -99
Rejser, vand, Tobias's drøm m.m.
Et møde i badeværelset..
Hus i to etager. Badeværelse + en heks !
I et fremmed land. Russerne er efter mig.
Bilen skal ordnes. Mand m. kniv. Om ANIMUS.
Anne's forslag. A propos Karen Blixen.
D.s drøm om det indre barn.
Ondskabsfuld eks-kæreste.
Mand m. motorcykel og så kører vi bare derud a'.
Tolder. Lang spids m.v. - Henrik N. tolker 5 drømme.
Drøm I om hudorme.
En pige med en indremissionsk baggrund. Drøm om den korsfæstede.
Kattedrøm (J.S.s).
Et kristent menneskes drøm.
Et spørgsmål om drømmes betydning for kristne mennesker.

En drømmetyder, et teater, en mor, en støvsugerslange...
Uforklarlig rejse i vågen tilstand. Litteratur om "astralrejser".
2o spørgsmål om drømme fra 3 piger, der skriver projektopgave....
8 spørgsmål fra Maria og Hanne Louise.
Nyt syn på barndomhjemmet, hunden må ikke løbe ud.

Artikel af Peter Værum om eventyr og drømme
- ridser i facaden.
mere om drømme.
Et forsøg på at genmmentænke drømmenes fænomen

tilbage til hovedsiden.