Peter Værums hjemmesider DRØMMEBREVKASSEN
Drømmebrevkassen

Februar 2oo1

FRASKILT

*****

  Hej Peter

  Jeg er en mand på 40 år, som er blevet skilt, men har taget det stille og roligt, jeg har taget skilsmissen stille og roligt nok også fordi jeg har givet det 3 chancer, men hun har været mig utro med den samme mand alle 3 gange. Tilsidst sagde jeg at hvis det ikke stopper så flytter jeg indenfor 14 dage, jeg valgte at flytte da hun ikke ville stoppe med ham. Vi var gift i 17 år.
  Efter alt dette kom denne drøm:

  Jeg er i en lejlighed, hvis nok på 3 eller 4 sal, hvor jeg løber ud til døren, åbner den, smækker den derefter hårdt i efter mig løber ned af trapperne, mellem st og 1 sal ligger et bundt mørkerøde Roser som jeg bare lader ligge, mens jeg løber ned af trappen helt ned til kælderen. Der står der en barnevogn med et lille barn som græder; jeg stopper op, ser ned i barnvognen som står under trappen. Løber derefter op til hoveddøren fra kælderen, og ud på gaden og væk fra huset. Lejligheden ligger i et hus hvor jeg engang har boet sammen med den kvinde som jeg er flyttet fra og mine 3 børn.

  Hilsen G.


SVAR:

Hver gang jeg har læst dit brev, har jeg fæstnet mig ved, at du skriver at du tager det stille og roligt. Det kan ikke passe,tænker jeg. Din livsledsagerske har bedraget dig, du er flyttet - du må være både såret, skuffet og vred. Indeni - selv om du på overfladen klarer det. - Men måske tager jeg helt fejl - hvad ved jeg om dig? - så drømmen må afgøre det; jeg ser ser på den som en slags afbildning af, hvad der foregår inden i dig uden for din bevidstheds råderum:
Du er højt oppe, og du skal nedad. Fra en lejlighed på 3. eller 4. sal, ned ad trappen - d.v.s. nedad i kroppen. Sikkert ned i maven, dér hvor vi mærker efter. Følelserne. Realiteterne. Drømmen siger, at du ikke har fået smækket ordentligt med døren, du har lyst til at smække med døren (selvfølgelig!) - og du skal en tur helt ned i kælderen, dvs. ned og hente noget fortrængt op fra underbevidstheden, fra det ubevidste. Det er det, du gør, når du beskæftiger dig med din drøm.
For du overser noget. Roserne - her i din drøm er det vel symbol på sorg - eller på nogle vækstmuligheder - eller måske på kærligheden ?
Og der er et indre barn, som græder, inden i dig. Det barn skal du tage dig bedre af. Give omsorg.
Og så skal du i øvrigt nok være mere udadvendt: Ud på gaden og væk fra det hus - dvs. ud blandt andre mennesker, beskæftige dig med andre ting - eller også betyder det: Ændre dig.
Men først skal du være opmærksom på roserne. Og det indre, grædende barn.
Gætter jeg på.

Held og lykke med det.

Venligst

Peter Værum.

Senere respons:
  Hej Peter

  Du har ret i at der kommer en tid hvor man er helt nede af en skilsmisse, og den tur fik jeg første gang hvor jeg råbte til omverden om hjælp; jeg følgte at jeg nu have mistet alt der var at leve for, det var første gang hvor jeg råbte om hjælp ud til omverden, men også til Gud, da jeg er en troende mand, og på et tidspunkt måtte jeg også skælde Gud ud, det første jeg gjorde var at tage nogen piller, som jeg vidste ikke vil skade mig. Jeg kom derefter på skadestuen. Dér spurgte de om det var selvmordsforsøg. Jeg sage ja - min tiltro til dem var ikke stærk - de sendte mig så til Glostrup Hospital, hvor jeg overnattede.
  Dagen efter kom jeg ind til en person som spurgte om det var selvmordsforsøg; jeg sage ja - da min tillid til dem heller ikke var dér - de sendte mig så til Ballerup Sygehus, hvor de har lukkede afdellinger, jeg kommer ind, hilser på en sød, pæn og høflig læge - der brød jeg sammen, hvorefter han fik det hele af vide om krisen i mit liv nu og her, han sagde derefter at det var ikke her jeg skulle være, men på Stolpegården i Vangede, han fik mig derind på én-dags værelse. Dér spiste jeg ikke mad i 3 uger, men græd i alle 24 timer i de 3 uger, en af de andre der have været helt nede, men var komme op og stå, han skulle hjælpe de nye der kom ind, han hentede mig på mit værelse og sagde de gerne vil se mig til spisning, hvor han forsøgte at få mig til at spise noget mad. Langsomt begyndte jeg så at spise.
  Da jeg efter 2 måneder var komme op at stå, var han udskrevet - og nu var det mig der skulle tage sig af en person, der var helt nede.

  I den periode skrev jeg et brev til Gud, som lyder:

   Jeg følger mig svag, men vil også være stærk.
   Og råber til en, og dog høre han mon en.
   Gud giv mig et svar, i denne nød.
   Gud høre du mit råb, så giv mig et håb.
   Håbet om at få, min elskede tilbage.
   Jeg råber i nød, for i mig selv er jeg blød.
   det bløder i hjertet, men hvorfor den smerte.

   Gud giv mig den styrke, i stedet for en byrde.
   En byrde der slår, for mig er den hår.
   Så hård at jeg falder, ja mens jeg nu kalder.
   Kalder på dig, om hjælpen til mig.
   Hjælp mig i nøden, jeg følger mig blødende.
   Jeg har dog kun få, som forsøger at give håb.
   Jeg råber og skriger, mens jeg mærker det svier.
   ...

  Jeg kom op og stå igen og blev stærkere end før, anden gang blev jeg smidt ud på grund af at jeg skulle flytte så den anden mand kunne flytte ind, den samme mand som var skyld i det første, på det tidspunkt gik jeg på uddannelse på ... her var der en ven der gav mig et værelse, jeg græd da jeg fik det at vide, men på ca 8 timer var jeg faldet til ro igen.
  For 3 gang flytter jeg hjem, da hun spørger mig - jeg siger så også til hende: alle gode gange 3, men der vil ikke komme en 4 gang.
  Han kom ind i billedet igen; jeg gav det en chance på et ½ år, og så flyttede jeg selv, det føltes som en frihed for mig, og det var så også derefter at jeg drømte, det du lige har svaret på.
  ...

SVAR II:

Tak fordi du fortalte din historie. Jeg tror, at både jeg og mange andre nu er lidt mere kloge.
- Jeg tror, du er et virkeligt godt menneske, og jeg føler med dig. Men du har fundet dig i for meget alt for længe. Og derfor kommer den slags reaktioner, som du har været igennem.
Jeg kan ikke finde ud af, om du faktisk har forsøgt selvmord - - men det kan sådan set (i vores sammenhæng) være ligegyldigt.
Efter at have hørt din beretning har jeg læst din drøm endnu engang. Og jeg har ændret indstilling til ét punkt i drømmen: Roserne.
Jeg tror, at drømmen viser dig dét, at du går forbi roserne som et godt råd. Et godt råd om, at du skal "gå forbi" et rosenrødt syn på tingene, du må ikke sentimentalisere eller idealisere eller lyve for dig selv. Du skal prøve at være så realistisk som muligt, og så ærlig over for dig selv med hensyn til dine følelser som muligt.
For den tur ned i kælderen er ikke "en tur helt ned i kulkælderen" i betydningen en depression - nej, det er en rejse ned i underbevidstheden, hvor der ligger et virkelig såret indre barn, der skal have omsorg af en voksen, bevidst, selvstændig person: Dig selv. - Du har grædt meget, men jeg tror ikke, du har grædt nok. Det er sundt at græde - og megen udvikling ligger i, at man forstår at være svag. Men efter en periode med gråd og sorg kommer en periode, hvor du skal lære at blive bedre til at forfølge dine behov. Formulere dine behov præcist.
Som sagt: Af dit brev fremgår, at du er et godt menneske - og jeg tror, at du har forudsætningerne for at klare krisen.
Jeg ville i din situation være meget opmærksom på mit netværk: Gør op, hvor du kan få hjælp i en svær situation: Gode venner, institutioner, terapeuter m.v.
Og så ville jeg naturligvis være meget interesseret i, hvad jeg ellers drømte.
Så skriv gerne igen!

Venligst Peter Værum.

****


Roser. 2o år. Kærestesorg. Mormors grav.
Angstanfald. Drøm om død og egen begravelse. Genfødsel.
Forfulgt. Flygter.
8 år. I fly. Om børns drømme.
15 år: Stjerneskud, farmor, farfar.
Frygt for at miste sønnen.
Bjerget, vejarbejde, slangen og dyrepasseren.
I en svømmehal med præster.
På flugt fra mafiosoer.
Ta livet af lillebror. SKYGGEN.
2o spørgsmål om drømme fra 3 piger, der skriver projektopgave....
8 spørgsmål fra Maria og Hanne Louise.
Generelle spørgsmål. Til projektopgave, Greve.
15 år: Stjerneskud, farmor, farfar.
Frygt for at miste sønnen.
Bjerget, vejarbejde, slangen og dyrepasseren.
I en svømmehal med præster.
På flugt fra mafiaen.
I en svømmehal med præster.
Ta' livet af lillebror. SKYGGEN.
Pige, der rejser ud af kroppen.
Lig i kælderen. Huset med flere rum.
Asiater skyder. Skyggen!!
Elskov på en hest.
Stjerneskud. Forelskelse. 15 år.
Telefonen ringer.
Stamkunde på barndommens grill. UFO'er.
Tænder. Sammenbidt?
Komme for sent. Rejse hjem. Bagagen..
18 år. Om ikke at prostituere sig.
Grave i haven. Vækst og jordforbindelse.
Klaustrofobi i Tyrkiet.
Freuds personlighedsmodel, uniformeret personale, løver m.v.
Fotografere en tornado ....
Flystyrt. Børn bliver væk
Når man ikke kan huske sine drømme.
Om padder, slanger - og en kindtand. + opfølgende drøm.
En fyr, der er jaloux.Drømmenes vej til de indre ressourcer
Artikel om drømme fra 1991
Artikel af Peter Værum om eventyr og drømme - ridser i facaden.
Mere om drømme.
Et forsøg på at gennemtænke drømmenes fænomen


Ondskabsfuld eks-kæreste.
Mand m. motorcykel og så kører vi bare derud a'.
Tolder. Lang spids m.v. - Henrik N. tolker 5 drømme.
Drøm I om hudorme.
En pige med en indremissionsk baggrund. Drøm om den korsfæstede.
Kattedrøm (J.S.s).
Et kristent menneskes drøm.
Et spørgsmål om drømmes betydning for kristne mennesker.
En drømmetyder, et teater, en mor, en støvsugerslange...
Uforklarlig rejse i vågen tilstand. Litteratur om "astralrejser".
Nyt syn på barndomhjemmet, hunden må ikke løbe ud.
Overfaldet af hvepse...
Holger skyder løver november -99
Bjarne og Don Juan.
Helligånden ?? november -99
Rejser, vand, Tobias's drøm m.m.
Et møde i badeværelset..
Hus i to etager. Badeværelse + en heks !
I et fremmed land. Russerne er efter mig.
Bilen skal ordnes. Mand m. kniv. Om ANIMUS.
Anne's forslag. A propos Karen Blixen.
D.s drøm om det indre barn.

tilbage til hovedsiden.